A szántóföldi növénytermesztés négy pillére a kukorica, az őszi búza, a napraforgó és a repce. Arányuk az időjárás és a felvásárlási árak függvényében jelentős ingadozást mutat. Stabil nyereséggel és a termőterület folyamatos növekedésével hosszú évek óta egyedül a napraforgó büszkélkedhet. Ennek viszont ára van. A növények egy része már messze nem a számára megfelelő területre kerül, lehetetlenné válik a biztonságos vetésforgó betartása, felszaporodnak a veszélyes kórokozók, és a termés jelentős csökkenését előidéző gyomfajok. Nagy termés és magas minőség csak az igényekhez igazított intenzív növénytáplálással, a veszélyes gombabetegségek megelőzésével és a gyomok korai kikapcsolásával érhetők el.

Hathatós hozamfokozás – Pannon Starter Perfect®
napraforgóA napraforgót általában élelmes növénynek tartjuk, ami képes megtalálni a számára szükséges vizet és tápanyagot. Ehhez azonban egészséges és jól fejlett gyökérzetre van szüksége. A nagy gyökérzet mihamarabbi kialakulásához a gyökérszőrök közvetlen környezetében található könnyen felvehető foszforra és cinkre van szüksége. A Pannon Starter® biztosítja a rosszul mozgó és hamar lekötődő foszfor gyors elérését és könnyű felvehetőségét. A gyors fejlődésnek induló gyökérzet már kellő alapot nyújt az erős növényállomány, majd a nagy termés létrejöttéhez.

A gyökérzetnek azonban egészségesnek is kell maradnia. A napraforgó folyamatosan növekvő vetésterülete szinte lehetetlenné teszi a szükséges vetésváltás betartását. Ennek a következménye a talajból támadó gombák elszaporodása (pl. Sclerotinia sclerotiorum) a gyökerek pusztulása és akár az egész növényállomány összedőlése. A Trifender®WP talajban természetesen is jelenlévő Trichoderma asperellum antagonista gomba spóráit tartalmazza. A gyökerek környezetében található kórokozók ellen antibiotikumot termel, a többi gomba gombafonalát közvetlenül parazitálja. A gyökérzet növekedését serkentő anyagok termelésével, a káros anyagok közömbösítésével és a cellulózbontással tovább fokozza növényeink egészséges fejlődését. Használatával biztonságosabban termeszthető a napraforgó.

Az erőteljes és egészséges gyökérzet a Pannon Starter Perfect® eredménye. A mikrogranulátum formájú tápanyag felületére felvitt Trichoderma gomba egyesíti és fokozza az előzőekben leírt Pannon Starter ® ésTrifender® WP előnyeit!

(átlag 5,29 t/ha terméstöbblet 2015-ben!)

A két anyag egyszerre vetéssel egy menetben kerül a kaszatok mellé, ahol erősíti a fejlődő gyökeret és kivédi a gombák támadását.

Gyomirtásban győztes CAMEL® BOX Duplo
Az utóbbi időben sikerült a herbicidtoleráns, valamint -rezisztens napraforgóhibridek nemesítésével, és legújabban a Clearfield Plus hibridek köztermesztésébe állításával a gyomirtás biztonságán javítani. Ez azonban csak egy lehetőség a kevés csapadék esetén nem tökéletes alapgyomirtás kozmetikázására, valamint a később kelő, és évelő gyomok elpusztítására. Az igazi biztonságot az idejében elvégzett alapgyomirtás képviseli. Ennek eklatáns példája a Global® Duplo, valamint az Inspector® 720 EC alkotta termékpár, mely a hagyományos fajtáknál és a herbicidrezisztens hibrideknél egyaránt együtt, egymást erősítve, eredményesen és gazdaságosan akadályozza meg a gyomok térhódítását. Preemergensen kijuttatva minimális csapadék is elegendő a kellő hatás eléréséhez.

Global® Duplo a kibújt kétszikű gyomokat azonnal leperzseli, a később kelők károsítását, pedig a talajon létrejött filmréteg akadályozza meg.  Az Inspector® 720 EC a fűfélék csírázásgátlásával és növekedésük leállításával, valamint számos kétszikű magról kelő gyom ellen kifejtett hatásával biztosítja a napraforgó akadálytalan kezdeti fejlődését. Gyommentes gyarapodást eredményez az 5 liter Global® Duplo és a 10 liter Inspector® 720 EC-t tartalmazó 10 ha-ra elegendő CAMEL® BOX Duplo csomag.

Biztosabb hatás biztonságosan Grounded®
napraforgóA talajherbicidek megalapozzák a hatékony gyomirtást, ám alkalmazásuk során több-kevesebb fitotoxikus tünet fordulhat elő. A talajban egyenetlenül eloszló szer csírázási problémákat okozhat, a felverődés perzseléssel járhat. A Grounded® gátolja a túl apró cseppek kialakulását, elősegíti megkötődésüket a talajszemcséken és egyenletes eloszlást biztosít a gyomok csírázási zónájában.


Mathiász Tivadar

kwizda

A CAMEL® BOX Duplo és a Wuxal® Boron Max mellé javasoljuk a Pannon Starter Perfect® alkalmazását, amivel biztosítani tudjuk a napraforgó tökéletes kezdeti fejlődését, valamint hatékonyan gyengíthetjük a talajból fertőző gombák támadását. A Vario Max eléréséhez a fenti technológiai elemek mellé javasoljuk a Wuxal® Ascofol biostimulátor és az Azospeed® fejtárgya alkalmazását, ezzel törekedve csúcstermés elérésére.