A Petrei Gazdák Zrt. területein évek óta a Natur Agro termékei is a technológia részét képezik. Arról, hogy miért döntött egy 2500 hektár szántóterületet művelő gazdaság a Natur Agro termékei mellett, Ollós Gábort, a társaság agronómusát kérdeztük.

Ollós Gábor: Baranya megyében gazdálkodunk, dimbes-dombos fekvésű területeken, viszonylag kötöttebb barna erdőtalajokon. Vetésforgónk általánosságban az ez évi felosztáshoz hasonlóan alakul minden évben, így kukoricából 800 ha, napraforgóból 400 ha, búzából 760 ha, őszi árpából 311 ha, repcéből 150 hektár vetett területünk van, a többi táblát pihentetjük. Új kultúrával is próbálkozunk, jövőre szóját is szeretnének termeszteni.

Két éve ismertem meg a Natur Agro termékeit a cég Baranya megyei szaktanácsadója által és nagy meglepetést okoztak ezek a készítmények.

Az első évben viszonylag kisebb területen, próbaképpen alkalmaztuk a Natur Micro és Natur Plasma termékeket. A hatás azonban látványosabb volt, mint amit vártam. Már az első évben kézzel fogható eredményeket figyelhettünk meg kalászosokban és napraforgóban, az idei évtől pedig már kukoricakultúrában is alkalmazzuk ezeket a készítményeket.

Mi a Natur Agro által javasolt teljes technológiát alkalmazzuk, ami három különböző készítmény kijuttatását jelenti. Natur Agro technológia

A Natur Micro-val kezdődik a gazdálkodási év, tehát vetés előtt, őszi tarlóhántással egy menetben, vagy szántás előtt juttatjuk a talajba és szárbontásra használjuk.

A Natur Plasma lombtrágyát tavasszal permetezzük ki a növényekre – fejlettségi stádiumonként és növénykultúránként eltérő időpontokban. A Natur Plasma biostimulátor hatása talán a leglátványosabb a gyártó összes terméke közül, hiszen zöldítő hatásának köszönhetően egységes, tengerszerű, üde és ellenálló táblákban gyönyörködhet a gazda.

A Natur Active levéltrágya azokat a fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazza, melyek meghatározóak a növények fejlődésében. Az utóbbi évtizedekben tapasztalt egyoldalú és sokszor át nem gondolt N, P, K műtrágyázás, valamint a szélsőséges időjárás (pl. aszály) szintén a levélen keresztüli tápanyag-ellátás jelentőségét erősíti.

A készítményt nyáron kell kijuttatni, hatása pedig szépen megmutatkozott kiteltebb szemek, erősebb és nagyobb csövek formájában is.

"A Natur Agro termékek legkedvezőbb tapasztalataként a betakarításkor mérhető, 15-20 százalékkal magasabb termésátlagokat szeretném hangsúlyozni. Ez a szám úgy gondolom, hogy magáért beszél. A gazdát semmi sem érdekli jobban, mit az egész éves munkájának a gyümölcse, azaz a mázsa eredménye."

"Nagy problémát jelentett számunkra is idén a megdőlt napraforgó."

A teljes napraforgó-vetésterületünk 10-20 százaléka megdőlt, de szerencsére ennek legnagyobb területét sikerült azért betakarítanunk. A szokásosnál még több szármaradvány maradt hátra ezeken a táblákon, így az őszi munkák között most első helyen nálunk a szárbontás feladata áll – és ebben idén is a Natur Micro-t használjuk segítség gyanánt.
Napraforgó betakarítása

Napraforgó betakarítása és a hátramaradt szármaradvány (a kép illusztráció!) – fotó: Agroinform.hu

A Natur Agro készítmények kijuttatásában is vannak hasznos tapasztalataink, amelyeket szívesen megosztunk a gazdálkodókkal. A kis- és közepes gazdálkodók meg tudják oldani az oldatos készítmények kijuttatását fronttartállyal, de a nagyobb cégek, akik sok erőgéppel és munkagéppel rendelkeznek, nem nagyon tudják ezeket átszerelni. Mi ezt a problémát úgy hidaljuk át, hogy szántóföldi permetezővel szórjuk ki a Natur Agro oldatait.

A Natur Agro egyébként a technológiai megoldásokban is segítséget nyújt a termelők számára, sőt, bizonyos mennyiség vásárlása felett még kijuttató tartályt is biztosítanak a gazdálkodók számára.

Duplázunk a szárbontásért!

A Natur Agro őszi akciójában az alap csomagban kapható 1 liter gombaadalék helyett 2 litert kap minden vásárló ugyanazért az árért. Kérdéseivel és megrendelésével kapcsolatban forduljon bizalommal a Natur Agro területi képviselőihez.Natur Agro Akcio