Pap Jenő Heves megyei, boconádi gazdálkodó, mintegy 300 hektáron, családi vállalkozásban a két nagyfiával végzi a termelést. Tájékoztatása szerint gyenge minőségű, homokos talajon gazdálkodnak. Termesztett növényeik a kukorica, napraforgó, repce, cirok és a búza. A növények vetési sortávolsága 75 cm, kukorica-napraforgó-repce-cirok esetén.

kultivátor

Fontos, hogy a növények a száraz időszakban is fel tudják venni a számukra fontos tápanyagokat

Vetés előtt alapműtrágyát nem juttatnak ki, mivel a homokos talajon nagy a kipárolgási veszteség, mire a növény hasznosítani tudná. Ezért a kultúra fejlődési időszakában két alkalommal nagyobb dózissal biztosítja a tápanyag-utánpótlást folyékony műtrágya adapterrel szerelt kultivátorral, amely talajba és lombra juttató szerelvényezéssel van ellátva.

A fent leírt technológia megvalósításához 2019 tavaszán vásárolta az OMIKRON KFT által gyártott, ORS-6/3FM 1000 l típusú, dupla szerelvényezéssel (talajba és lombra juttató) és sorvédővel szerelt kultivátort.
Omikron

OMIKRON ORS-6/3FM kultivátor

Növényenként a hatóanyag-kijuttatás és az átlagtermés az alábbiak szerint alakult:

 • Napraforgóban 50 kg hatóanyag került kijuttatásra, összesen 2 alkalommal. Ez a mennyiség 30%-os Nitrosollal számolva 70 liter/hektár egyszeri alkalommal.
  Eredménye: 4,2 tonna/hektár
 • Kukoricában 170 kg hatóanyag került kijuttatásra összesen 2 alkalommal. Ez a mennyiség 30%-os Nitrosollal számolva 218 liter/hektár egyszeri alkalommal.
  Eredménye: 11 tonna/hektár
 • A cirok hasonló dózist kapott, mint a kukorica.
  Eredmény: 9,2 tonna/hektár
 • Repcében nem tudták használni a gépet, mert a növény kinőtte. 2020 évben ebben is alkalmazni fogják.

Kukoricában 11 tonna/hektáros hozamot értek el, a korábbi 8 11 tonna/hektár helyett

A folyékony Nitrosol technológia előtti évek (2016; 2017; 2018) átlagtermései az alábbiak szerint alakultak:

 • Kukorica: 8 tonna/hektár
 • Napraforgó: 3,5 tonna/hektár
 • Cirok első éves növény volt, nincs hasonlítási alap

A hevesi homoktalajon bizonyított a Nitrosolos kezelés

A hevesi talajokat figyelembe véve, ahol jellemzően az 5-8 tonna kukorica terméshozam az átlagos (a hagyományos technológiával), a folyékony Nitrosolos kezelés bizonyítottan jobb eredményeket produkált és költséghatékonyabbnak bizonyult. A növények egészségi állapota és fejlettsége bizonyítja, hogy a számukra fontos tápanyagot a megfelelő időben és mennyiségben fel tudják venni a száraz időszakban is.

Mi sem bizonyítja jobban a vevői elégedettséget, mint a tulajdonos részéről elhangzott elismerés a termék iránt és a további fejlesztésről való érdeklődés, melyben számít az OMIKRON KFT-re.

Ha Ön is érdeklődne, tekintse meg a www.omikronkft.hu webolalt.