A biostimulátor termékkör a kezdeti felemás fogadtatást követően, egyre nagyobb jelentőséggel bír, mind a szántóföldi növénytermesztésben, mind a kertészetben. A termelők a termékek és gyártók garmadájával találják szembe magukat.

Egyre nehezebb jó döntést hozni, nem könnyű kiválasztani azt a terméket, amely tulajdonságaival kiemelkedik a hosszú sorból és minden körülmények közt, biztos megtérülést biztosít. Érdemes körültekintőnek lennünk abban, hogy az adott problémára milyen hatóanyagú terméket választunk. Teljesen más problémák orvoslására valók az alga, az aminosav, a huminsav, a fulvosav alapú készítmények, hogy csak a leggyakoribbakat említsem.

Cégünk széles portfóliójából egyértelműen a biostimulátorok zászlóshajója a Nov@ nevű termékünk. A Biolchim Nov@ terméke viszonylag későn jelent meg a magyar piacon, csak akkor, amikorra már nyilvánvalóvá vált, melyek azok a lényeges tulajdonságok, amelyek a jó biostimulátort jellemzik:

  • Kiemelkedően magas szervesanyag tartalom!
  • 5 hatóanyag ideális arányú keveréke! (Egyes alkotóelemek egymásra gyakorolt szinergista hatása és széles használati intervallum biztosítása)
  • Alacsony dózis, kedvező ár, gazdaságos alkalmazhatóság!
  • Biogazdálkodásban és virágzásban is engedélyezett! (Figyeljünk, hogy a méhkímélő technológiában engedélyezett-e a virágzás időszakában a választott termék!)
  • Talajra és növényre is kijuttatható!

Dózisa: Egyszeri kezelés esetén: 4 l/ha Osztott kezelés esetén: 2x2 l/ha

A Nov@ különlegessége az összetettségében rejlik. A sokéves kutatás és fejlesztésének köszönhetően, cégünknek sikerült ezen 5 hatóanyag olyan ideális arányú keverékét létrehozni, amely megfelel a modern növénytermesztés kihívásainak és mind lomb, mind talajtrágyaként kielégítő eredménnyel bír.

grafikon

Forrás: Biolchim Hungary Kft.

Egyre többször fordul elő, hogy növényeinket több biotikus-abiotikus stressz is éri egyszerre, ezekre pedig csak több hatóanyag együttes kijuttatása tud megfelelő választ adni. A huminsav növeli a fotoszintézis aktivitását, ezáltal növelve a növény vitalitását és potenciális termőképességét. Ebbe kiváló kiegészítő partner a glicin-betain, amely a fotoszintézis fokozása és a jobb aszálytűrés mellett, anti-stressz hatásának köszönhetően, segít a növénynek elkerülni a stresszhatás okozta termésdepressziót.

Az aminosavak energiát takarítanak meg, illetve a fulvosavakkal együtt a sejtfalat és sejtmembránt megnyitva segítik a tápanyagok és a peszticidek hasznosulását. Mindezt mintegy keretbe foglalva a barna alga kivonat, amely biztosítja az intenzívebb lombfelület növekedést, illetve javítják a terméskötődést.

A Biolchim Nov@ terméke 5 hatóanyag ideális arányú keveréke A Biolchim Nov@ terméke 5 hatóanyag ideális arányú keveréke

A Biolchim Nov@ terméke 5 hatóanyag ideális arányú keveréke – fotók: Biolchim Hungary Kft.

De hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Példának okáért kezdjük talán legelterjedtebb felhasználásával a biostimulátoroknak: a fitotoxicitás megszüntetésével. A növényvédő szer okozta stressz klasszikus tünetei a levelek elszíneződése, perzselődése, lombfelület csökkenése, szár megcsavarodása, fejlődésben való megtorpanás. Ez, mint látjuk összetett probléma. Magát a stresszt glicin-betainnal is könnyen kezelhetjük, azonban önmagában kevés a gyors regenerálódáshoz és ennek következtében a termésveszteség minimalizálásához. Ekkor jön a glicin-betain segítségére a barna alga kivonat, amely segít a megtépázott lombfelület visszaállításában.

grafikon

Forrás: Biolchim Hungary Kft.

grafikon

Forrás: Biolchim Hungary Kft.

A huminsav segíti a fotoszintézis fokozását, hogy ne csak a megfelelő lombfelület térjen vissza, hanem a növény vitalitása is a régi legyen. A fulvosav fokozza a tápanyagfelvételt. Az aminosavak a növény szöveteibe jutva biztosítják a megfelelő energiaszükségletet és fehérjemennyiséget a regenerálódáshoz és a további zavartalan fejlődéshez. Ez a mechanizmus ugyanúgy igaz az egyre gyakrabban látható jégvert állományokra is. Azzal a különbséggel hogy mivel ott  „nyílt seb” keletkezik, ami főleg párás-csapadékos időben „meghívó” a különböző gombabetegségeknek, a Nov@ kezelést célszerű réz tartalmú készítménnyel kiegészíteni (Cégünk magas réz tartalmú terméke a Loker Te tökéletesen megfelel erre a feladatra, a benne található extra bór hatóanyag segíti a meggyengült sejtfalak megerősödésében)

grafikon

Forrás: Biolchim Hungary Kft.

grafikon

Forrás: Biolchim Hungary Kft.

Egy másik tipikus példa a biostimulátor hatóanyagok kombinációjának szükségességére, a kritikusan energiaigényes időszakban bekövetkezett hőstressz és vízhiány (kiemelten ilyen időszaka virágzás). Ennél a kezelésnél az elsődleges szerepet az aminosav tölti be, mint „energiatakarékosságot” biztosító komponens. Azonban hőstressz esetén, ami szinte együtt jár a vízhiánnyal, a növény túlélése érdekében, a talaj amúgy is szegényes vízkészletét elpazarolva párologtatni kezd, hogy hűtse magát a hőségben. Azonban víz nélkül nincs gyökéren keresztüli aktív tápanyagfelvétel. A szárazság következtében csökken a fotoszintetikus aktivitás és az optimális terméskötődés lehetősége.

Ilyen szélsőséges stresszhelyzetben, nem elég az extra energiaigényt aminosavval kielégíteni, hanem biztosítani kell, hogy ez a plusz energia hasznosulni is tudjon. A glicin-betainnal megelőzhető, hogy a növény „védekező módba” váltson és elkezdje idejekorán a talajnedvességet elpazarolni. A huminsavak a glicin-betainnal összefogva segítik a fotoszintetikus aktivitást és az aszálytűrést minél hosszabb ideig fenntartani. A fulvosav ismét a tápanyag felvételt támogatja. Végül a barna alga kivonat segít a terméskötődés javításában.

grafikon

Forrás: Biolchim Hungary Kft.

grafikon

Forrás: Biolchim Hungary Kft.

A Nov@ használatát első sorban az intenzív vegetatív fejlődés megindulásától a virágzásig ajánljuk, de a termék bármely fenológiai fázisban felhasználható. A termék további előnye, hogy virágzásban és a biogazdálkodásban is használható!

Amennyiben termékünk felkeltette érdeklődését, keresse Biolchim szaktanácsadóját!

További sikeres gazdálkodást kívánok minden gazdatársunknak!

Papp Mátyás – Szakmai Vezető

Czikó Dénes – Sales&Marketing Manager

Elérhetőségek:

https://biolchim.hu/

https://www.facebook.com/BiolchimHungary

https://www.instagram.com/biolchim_hungary/