Ezek a napjainkban egyre erősödő időjárási anomáliák (aszály, rövid idő alatt lehulló túlzott csapadék, extrém magas hőmérséklet, UV sugárzás, szélviharok, késői fagyok), illetve a káros talajviszonyok (belvíz, túlzott sótartalom, nem megfelelő kémhatás), de ide sorolható a gyomirtó stressz is, amit okozhat az elővetemény aszály miatti szermaradéka, de a kijuttatáskori elsodródás is. Egy vegetációs időszakban akár több hatás is érvényesülhet, elég csak az Országos Meteorológiai Szolgálat 2020. első félévének híreinek szalagcímei között szemezgetnünk: „komoly fagyok”, „fokozódó aszály”, „további záporok öntöznek”.

Abiotikus stresszfaktorok

Abiotikus stresszfaktorok – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

Az abiotikus stresszfaktorok hatására felszabadult káros szabad gyökök az oxidatív folyamatok során a sejtfalak, sejtmembránok és a DNS-szálak károsodását okozzák, csökkentik a fotoszintetikus rendszer hatékony működését, anyagcserezavart eredményeznek, így negatív hatással vannak a termés mennyiségi és minőségi paramétereire.

A növények a káros szabad gyökök ellen az antioxidánsaikkal tudnak védekezni. Ha ez a csata a szabad gyökök javára dől el, akkor stressz lesz látható, ha a növény győz, akkor tolerancia (nem látható, vagy minimális stressztünetek).

Az FMC a növényvédő szer fejlesztések mellett komoly erőforrásokat fordít a biológiai növényvédelmi, illetve a növények önvédelmét segítő korszerű növénykondicionálási, növénytáplálási kutatásokra. Ez utóbbi fejlesztési irány egyik hazánkban 2020-ban bevezetett terméke a RhizoMagic™ folyékony növény- és talajkondicionáló, valamint stresszoldó készítmény.

A RhizoMagic™ a növények védekező mechanizmusait képes erősíteni, amelyek sejt szinten hatnak és az alapvető folyamatok szabályozásában játszanak szerepet. Ezeket a szemmel is látható pozitív hatásokat műszeres vizsgálatok is igazolták, ahol a kezelt növényekből vett mintákban a módosult/sérült gének száma töredéke volt a stressztüneteket mutató mintákban észlelthez képest.

A megelőző RhizoMagic™ kezelés kivédte az aszálystressz tüneteit –

A megelőző RhizoMagic™ kezelés kivédte az aszálystressz tüneteit – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.


A RhizoMagic™ kedvező hatása az összetevői széles körének köszönhető. A tanninok, fucoidan, laminarin, mannit, alginit, aminosavak mindegyike a stresszoldás különböző területeiért felelős, együttes jelenlétük pedig biológiai többlethatást eredményez. További információkat talál erről RhizoMagic™ termékbemutató kiadványunkban.

A RhizoMagic™ jelentős szervesanyag tartalommal rendelkezik. A tengerialga-kivonat és a növényazonos L-aminosavak mellett makro- (N, P, K), mezo- és mikroelemeket (B, Cu, Zn, Fe, Mo, Mn) is tartalmaz. A nitrogén, foszfor, kálium és mikroelemek jelenléte a növények gyors fejlődésével egy időben biztosítja az optimális tápanyag-ellátottságot. Az aminosavak és a tengeri alga gondoskodnak a biostimulátor-hatásról és a tápanyagok gyors felvételéről és asszimilációjáról. Formulációjának köszönhetően könnyen kijuttatható és biztosítja a növények maximális fejlődését.

2019-ben és 2020-ban számos hazai kísérletre és üzemi vizsgálatra került sor. Ennek egyik szemléletes példája a Kaposvári Egyetemen egy speciális ultraérzékeny növényi képanalizáló berendezés segítségével történt, ahol a stresszes növények biofoton emisszióját mérték meg. A kísérletben napraforgó aszálystressz és rovarkártétel imitációja történt és a vizsgálat mindkét esetben látványosan igazolta a RhizoMagic™ kezelés pozitív hatását (5.ábra). A szakértő videóbeszámolója elérhető ezen a linken.

A RhizoMagic™ szárazságtűrésre gyakorolt hatása

A RhizoMagic™ szárazságtűrésre gyakorolt hatása (Kaposvár, 2019). Balra: Kezeletlen kontroll (szárazság teszt), Jobbra: RhizoMagic™-kal kezelt növény biofoton-emissziója szárazság-tesztet követően – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

A RhizoMagic™ ajánlott szántóföldi dózisa 1,5-2 l/ha/alkalom. Stresszkezelés (pl. hidegkár, aszály, melegstressz, gyomirtó stressz) esetén a két kezelés közötti idő csökkenthető, a permetezést javasolt a stresszhelyzet minél korábbi időszakában kijuttatni. Felhasználható 2-4 alkalommal a tenyészidőszak végéig. Kalászosokban tavasszal szárbainduláskor gyomirtó, gombaölő, rovarölő kezelésekkel egy menetben is kijuttatható. Javasolt egy virágzás előtti kezelés is akár a lombvédelemmel együtt. Kukoricában és napraforgóban alkalmazása preemergens gyomirtással egy menetben az egyöntetűbb kelés elősegítésére javasolt. A kezelések elvégzését a kultúrnövény korai fejlődési szakaszában a gyökeresedés elősegítésére, valamint a korai gyomirtók okozta esetleges stressztünetek kiküszöbölésére ajánljuk.

Őszi káposztarepcében dózisa tavasszal a regulátorozás idején 2 l/ha, amely segít a növényfejlődés újraindulásában. A virágzás előtt javasolt újabb kezelés dózisa 1,5-2 l/ha.

Zöldség- és gyümölcskultúrák állománykezelését – amennyiben a lombfakadás megelőzi a virágzást – célszerű 2,5-3,5 l/ha adagolással kezdeni, majd elvirágzás után a tenyészidőszak hosszától függően 2-4 alkalommal folytatni.

A RhizoMagic™ 10 literes kiszerelésben, versenyképes hektárköltséggel érhető el a kereskedelmi forgalomban. Stresszoldás a növényeknek. És Önnek is!

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.