Évtizedes tapasztalat a huminsavas növénykondicionálás terén

A 2013/2014. évi repceszezon az előző évekhez képest csökkenő felvásárlási árak miatt a ráfordítás/hozam arány tekintetében még nagyobb odafigyelést kívánt a repcetermesztőktől. Általánosan elmondható, hogy 2013. évben jól fejlett repcék mentek a télbe, illetve az enyhe téli időjárás kedvezett a gyengébb repceállományok áttelelésének. A decemberi és januári csapadék hiánya, illetve a „szinte fagymentes" időjárás azonban a joggal adhatott aggodalomra okot a termelőknek a repce későbbi fejlődése, illetve a várható nagyobb kártevőnyomás vonatkozásában.
A tavasz folyamán azonban a repce számára is kedvezőre fordult az időjárás, ezen belül is a csapadék mennyisége és annak időbeli eloszlása a termesztéstechnológia színvonalával együttesen júliusra országosan is kiemelkedő hozamszinteket eredményezett.

A „Huminisz-technológia" részeként a 2013. októberében és novemberében elvégzett kezelések 3-6 t/ha hozamszinteken 2-5 q/ha többlettermést eredményeztek.



Kondisol+Solvitis Bór Extra alkalmazása ősszel javasolt:

  • A gyengén fejlett homogén állományok kezelésére. A föld feletti növényi részek optimális mértékben megerősödnek. A gyökértömeg jelentős mértékben növekszik, a gyökérnyak a kezelt állományoknál az ősz végére 1-3 mm-el vastagabb lesz a kezeletlen kontrollnál
  • A heterogén állományoknál a gyengén fejlett növényeknél igen erőteljes növekedést indukál, ugyanakkor a túlfejlett egyedek esetében a fejlődés minimális szinten marad
  • Többéves termelői tapasztalatok alapján bátran kijelenthetjük, hogy a homogén, fejlett és tápanyagban jól ellátott állományokban is helye van a kezelésnek, hiszen a hatására várható árbevételtöbblet többszöröse (4-5x) a többletráfordításnak
  • Alkalmazhatjuk regulátor hatású gombaölőszerekkel egymenetben is. Időjárástól, növényfejlettségtől, heterogenitástól függően azonban némely esetben érdemes mérlegelni az időben eltolt permetezést.

Ennek megfelelően a regulátoros kezelés előtt 1-2 héttel végezzük el a kondicionálást. A neonikotionid-tartalmú rovarölőszerek átmeneti uniós felfüggesztése miatt várhatóan az eddigieknél gyakoribb őszi rovarölőszeres kezelésekre lesz szükség (a növénykondicionálás ezzel egymenetben is elvégezhető).

Az őszi kezelés eredményeként állományunk tavasszal egységesebb, zöldebb, vitálisabb képet mutat, kevesebb az antociános elszíneződés. A növények fejlődése korábban elindul, mint pl. a csak regulátorral kezelt állományokban.
Az alábbiakban néhány terméseredmény látható az ország különböző pontjairól, amelyek során versenytárs termékkel, illetve „csak" tavaszi Huminisz-technológiával hasonlította össze a termelő az őszi+tavaszi kezelést.


A teszteredmények a 2013/2014. szezonban is igazolták, hogy a Kondisol növénykondicionálók és a Solvitis lombtrágyák együttes őszi alkalmazásával más lombtrágyák/kondicionálókhoz képest akár 5-15%-os termésnövekedés is elérhető. A "Huminisz Őszi Technológiával" az anyagköltséghez képest legalább 4-5-szörös árbevételtöbblet realizálható!

Sajnos az idei augusztusi és szeptemberi időjárás az ország számos megyéjében nem kedvezett a repcevetésnek, illetve sok tábla nem, vagy egyáltalán nem kelt ki.

Partnereink és azok számára, akik 2014/2015. szezonban őszi káposztarepce vetése mellett döntenek és állományuk elérte 2-4-6 leveles állapotot, a korábbi évek tapasztalatai alapján jó szívvel ajánljuk a „KONDISOL PACK"-kal történő őszi kezelést!

A KONDISOL PACK ŐSZI AKCIÓ keretében a hektáronkénti 5 l Kondisol + 1 l Solvitis Bór Extra csomagból 1 l Kondisolt jóváírunk , ami több mint 15% engedményt jelent az Ön számára!

Pais István
Ügyvezető/Kereskedelmi vezető
06/30/47-44-229
www.huminisz.hu