Az EU hatóanyagokat felülvizsgáló folyamata során sorra jelennek meg a növényvédő szereket visszavonó vagy használatukat korlátozó intézkedések. Ez érinti a gyomirtó szereket, a rovarölő szereket is, de leginkább a gombaölő szereket és azon belül az azol típusú hatóanyagokat.

A  felhasználható termékek köre jelentősen átalakul

Legújabban a ciprokonazol és a prokloráz hatóanyagok kerültek visszavonásra, melyeket a gazdák főként a kalászos és napraforgó betegségei ellen használtak. Az elkövetkező években további kivonások várhatóak elsősorban a kalászos fungicidek terén, ami jelentősen átalakítja a felhasználható termékek körét.

kalászos

A BASF kalászos-gombaölő szere megoldást jelent a növényvédelmi kihívások legyőzésében — fotó: BASF

A Revycare® a BASF által kifejlesztett kalászos-gombaölőszer hatékony válasz a kihívásokra

A mostani növényvédelmi iparágat érintő kihívásos helyzetben üdítő színfoltnak számít a tavaly bevezetett, a BASF által kifejlesztett új azol hatóanyag tartalmú kalászos-gombaölőszer, a Revycare®.

Az új azol hatóanyag, a Revysol® (mefentriflukonazol) az ú.n. izopropanol azolok közé tartozik. Változó a molekula formája, sokkal erősebben és jobban illeszkedik a gomba enzimjéhez, így hatásosabban blokkolja annak működését, mint más azol hatóanyagok. A Revysol® kedvező regisztrációs profillal rendelkezik így még hosszú ideig a gazdák rendelkezésére fog állni, ezért is várhatóan fontos szerepet fog betölteni a kivont hatóanyagok pótlásában.

A felhasználási adatok szerint a gazdák is így gondolkodnak, hiszen tavaly, a Revycare® első évében értékben számolva piacvezetővé vált a kalászos-gombaölőszerek között (Kynetec, 2021-es felmérés) és számításaink szerint közel 300 ezer hektáron került kijuttatásra.

Speciális, ellenálló, hatékony

A Revycare® - és majd a később elérhető többi Revysol® hatóanyagú termék is - speciális formulációval rendelkezik. Ennek eredményeképp a hatóanyagok rövidebb idő alatt, nagyobb mennyiségben szívódnak fel a növénybe, mint más formulációnál.

A kipermetezett növényvédő szer töredéke megy kárba, az időjárás káros hatásaival szemben ellenáll: kiemelkedő az esőállósága, védett a napfény káros UV sugarainak hatóanyagot lebontó hatásával szemben, hideg időben is hatékony. A felszívódott Revysol® hatóanyag a növény viaszrétege alatt kis raktárakat képez, és innen a hatóanyag folyamatosan, optimális mértékben áramlik szét a növény belsejében. Így nem marad védtelen levélrész, hosszú a termék hatástartama (1. ábra).

Az elkövetkező években különböző Revysol® tartalmú kombinációk is engedélyt kapnak más szántóföldi és kertészeti kultúrákban is.

1. ábra A Revycare® eloszlása a növényben

Osiris® Next csomag: Revystar® és Innox® gombaölő szerekből áll

A cikk elején említett hatóanyag kivonások miatt a jól bevált Osiris® fungicid az idei évben már nem használható fel a kalászfuzárium elleni védekezésben és ennek helyettesítésére vezetjük be az Osiris® Next csomagot. A csomag Revystar® és Innox® gombaölő szerekből áll. A Revystar® 100 g/l Revysol®-t, az Innox® 250 g/l protiokonazol hatóanyagot tartalmaz.

Az elmúlt évi fejlesztési kísérletek alapján a kombináció az Osiris® 2,0 l/ha adagjához képest magasabb szinten képes a termény DON-toxin tartalmát csökkenteni, a kalászfuzárium betegséget visszaszorítani (2. ábra).

2. ábra Az Osiris® Next DON-szint csökkentő hatása
Szekszárd, 2019
Fajta: MV Makaróni; Védekezés ideje: teljes virágzás (BBCH 65)

basf

*SynTech Research laboratóriuma által mérve

A hatóanyagok felerősítik egymás hatását

Tapasztalatok szerint a két termék együttesen nagyobb hatékonysággal képes a mikotoxinszintet befolyásolni, mint külön, a két azol hatóanyag együttesen felerősítik egymást. Ezen felül a Revystar® speciális formulációja (a Revycare®-hez hasonlóan) segít abban, hogy az Innox®-ban található protiokonazol hatóanyag gyorsabban és nagyobb mennyiségben jusson be a kalászba, a szemek felületére, mint más termék esetén.

Ennek eredményeképp az Osiris® Next a kipermetezés után szinte azonnal munkába lép a kalászfuzárium ellen. Mindemellett a Revysol® egyéb betegségek elleni hatása is hozzáadódik a protiokonazolhoz, azaz a kései vörösrozsda, szeptória elleni hatékonyság felerősödik.

A csomag 6,5 ha kezelésére alkalmas, teljes virágzásban a Revystar® 0,75 l/ha + Innox® 0,75 l/ha dózisban kijuttatva az Osiris®-nél már bizonyított magas toxincsökkentő hatás érhető el.

További információért kattintson ide!