Első helyszínként egy őszi búzatáblánál álltunk meg, ahol gyorsan megállapítottuk, hogy az őszi búza kihozta a zászlós levelét, s már hasban van a kalász. Ez azt jelenti, hogy kb. 1 héten belül kikalászol az állomány, majd jön a virágzás, vagyis a fuzárium elleni védekezést is tervbe kell venni.

Komoly gondok lehettek a permetezőgép beállításaival – videó: Agroinform.hu

Eddig a növényállomány egészséges, betegségek nem jelentek meg a lombozaton, azonban egy kivétel mégis van, a gabona lisztharmat már megtalálható a növények tövén. Ezt már korábban észleltük, s azóta figyeljük változását, a fertőzés erősödését. Ez eddig nem következett be, tehát jelenleg közvetlen veszélyt nem jelent, de ennek ellenére, valamint figyelembe véve az elmúlt napok csapadékos időjárását, az állományok megfigyelése mindenkinek érdeke,

hiszen a betegségek megjelenésekor védekezni kell.

Ebben a táblában a termelő nem várt a tünetek megjelenésére, megelőző jelleggel elvégezte a permetezést. Sajnos a permetezőgéppel valami gond volt, mert keskeny sávban leperzselte a növények felső leveleit.

További vizsgálódás után megtaláltuk a vetésfehérítő bogarat, majd a gabona poloskát is, vagyis már mindkét kártevő veszélyeztet, tehát fel kell készülni az ellenük való védekezésre.

Gondozott, illetve rendkívül gyomos kukoricatábla – videó: Agroinform.hu

Utunk két, egymással szomszédos kukoricatáblához vezetett, melyek közti különbséget még az avatatlan szem is könnyedén felfedezi, hiszen az egyik tökéletes példa arra, hogy mit nem szabad követni a gyomirtás terén. A kukorica növények (3-5 leveles nagyságban) alig találhatók meg a gyomtengerben. A gyomok – főképpen a parlagfű, libatop félék és sok árvakelésű napraforgó – 6, 8, 10 leveles állapotban vannak, vagyis már kinőttek a gyomirtó szerekre érzékeny fenológiából. A kukoricában általánosan és sikeresen alkalmazott az állományban végzett gyomirtás, de a hatékonyság feltétele a gyomok érzékeny fejlődési állapota. Aggasztó a parlagfű tömeges jelenléte, mert egy 90-95 százalékos hatékonyságú gyomirtás mellett is annyi marad a gyomból, hogy a környező településeken lakó, a parlagfű pollenjére érzékeny emberek életét megkeseríti majd augusztus tájékán.

Ezzel szemben a szomszédos tábla éppen most van abban a fejlettségi állapotban, amikor a gyomirtást optimálisan el lehet végezni. Láttunk a növényeken barkó kártételt, de az oly csekély mértékű, s a kukorica már kinőtte, hogy e tekintetben feladat már nincs.

A napraforgó egészséges, bár kissé "halovány" még – videó: Agroinform.hu

A búza és kukorica után egy napraforgótábla került górcső alá, ahol egyértelműen megállapítható, hogy igazából károsítás nincs, sőt még azt előre vetítő helyzet sem áll fenn. Itt is előfordul egy-két barkó rágásnyom, de igazi kárt nem jelent. Az egyetlen gond a növényekkel, hogy az elmúlt időszakban fáztak, ezért kissé halovány zöldek, kicsit megültek, nem fejlődtek. A melegedés beköszöntével reméljük hamarosan jobb, zöldebb színt vesznek föl, illetve növekedésnek indulnak.

Megtaláltuk a rettegett repcebecő-ormányost – videó: Agroinform.hu

Növényvédelmi napunk negyedik állomása egy illatos repcetábla volt, ahol megállapítottuk, hogy a szépen virító, sárga tábla lassan a múlté lesz, hiszen a több ezer embert fotózásra bíró virágzásnak hamarosan vége.

Kártevőket csak kis számban találtunk, egy-két repcebecő-ormányost, bundásbogarat. Betegség az állományban nem látszik, valószínűleg már nem is fog meglepetést okozni, így a gazdáknak a betakarításra kell felkészülni, ne hagyják kiperegni a magot a becőből, időben magtárba kerüljön a termés.

Az utcai fákat sajnos sokan elhanyagolják – videó: Agroinform.hu

A szántóföldet elhagyva utunk lakott területre vezetett, és már messziről látszódtak annak a kajszi fának az elszáradt hajtásai, amelyet jobban megvizsgálva egyértelműen felfedezhetőek a monília fertőzés tünetei. Sajnos nem egyedüli esettel találkoztunk az utcai fák között, hiszen a szomszédos meggyfa mellett azon kellett gondolkozni, hogy

vajon túléli-e a fa a totális monília fertőzést.

Természetesen ezeket a fákat nem minden ingatlan tulajdonos tekinti sajátjának, nem mindenki óvja azokat a jó gazda gondosságával. Sajnos a betegség az utóbbi évtizedekben egyre inkább agresszívvé vált, egyre súlyosabb károkat okoz. A növényvédelmet pedig nem mindenki ismeri, nem mindenki tudja, mikor, mivel, hogyan lehet megvédeni a fáit, így aztán a most látott, teljes pusztulással fenyegető fertőzések kialakulhatnak.

Jól látszódik a levélfodrosodás előrehaladott állapota – videó: Agroinform.hu

Egy házikertben folytatva a gyümölcsfák vizsgálatát, a sztigminás levéllikacsosodás betegség tüneteit is megtaláltuk az őszibarackon, de megállapítottuk, hogy az ellene végzett védekezés sikerrel kecsegtet. A videóban szintén láthatóak az őszibarack tafrinás levélfodrosodás látványos tüneteit, hiszen az idei tavaszon erős fertőzéssel jelentkezett a betegség, de mostanra már kezd visszaszorulni a védekezések hatására.

Újdonság! Elindult az Agroinform.hu Növényvédőszer Adatábázisa – a teljes magyar növényvédőszer kínálattal.

Ha pedig időjárás-előjelzésünkre kíváncsi, kattintson ide a 24 órás, az 5 napos, vagy a 30 napos előrejelzésekért, valamint radar- és műholdképekért.