Addig a pillanatig eljutni, hogy egy gombnyomással indítható legyen az öntözőrendszer rengeteg feladategyeztetés szükséges. Kell geodéta, tervező, kivitelező, gépforgalmazó, pályázatíró, gép-összeszerelő csapat, rakodógép, és a résztvevők összehangolt szervezése, akár a gazdálkodó, akár egy generálforgalmazó/kivitelező részéről. Szinte minden résztvevő leterhelt, egyszerre több projekten dolgozik, és nem tudják azonnal vállalni az adott feladatrészt.

Mi lehet a probléma idén ősszel és jövő tavasszal?

Minden gazdának, aki öntözésfejlesztésben gondolkodik, végig kell mennie az engedélyezés/pályázás folyamatán. Ha tavaszra hagyja a kivitelezést, előfordulhat, hogy nem készül el az öntözőrendszer időben. További veszélyt rejt magában a készletek és a szállítás kiszámíthatatlansága. Egy júliusban rendelt gép szinte garantáltan megérkezik október elejére. De egy decemberben rendelt gép esetén előfordulhat, hogy áprilisban sem érkezik meg. Aki szeretne jövő tavasszal öntözni, már most célszerű megkezdenie a tervezést, engedélyeztetést és akár a öntözőgép(ek) megrendelését is.

Tavasszal beüzemelt kínai öntözőgép Hajdúszoboszló határában – forrás: Center Irrigation Kft./Brezvai Péter

Miben tud segíteni a Center Irrigation Kft.?

Ha egy kézben összpontosul a tervezés, a felmérés, a kivitelezés, a gép eladása és a gép beüzemelése, akkor a problémák száma is leredukálható. Erre tud megoldást nyújtani a Center Irrigation Kft. Minden leendő ügyfelének a lehető legracionálisabb műszaki megoldással áll elő. Az általa forgalmazott öntözőgépekben nincs touch panel, nincs wifi, nincsennek nyomtatott áramköri panelek, bonyolult menürendszerek, csak a lehető legegyszerűbb kezelőrendszer, amely éveken keresztül stabilan és üzembiztosan üzemeltethető.

Egyszerű, üzembiztos, rozsdamentes kezelőpanel

Egyszerű, üzembiztos, rozsdamentes kezelőfelület – fotó: Center Irrigation Kft.

Az öntözőgép feladata az öntözés

Lehet túlbonyolítani, de a fő célhoz, az öntözéshez nem add hozzá semmit. A kínai önjáró öntözőgépek jól teljesítenek, jelenleg több mint 65 db üzemel Magyarországon. A gépek fele távvezérléssel felszerelt, valós időben nyomon követhető. A távvezérlés esetleges meghibásodása nem zárja ki a manuális üzemeltetés lehetőségét. A cél a legjobb ár/öntözött terület arányú rendszer összeállítása a lehető legkevesebb élőerővel, energiaköltséggel történő üzemeltetést figyelembe véve.

Távvezérelt öntözőgép, minden adat egy helyen elérhető a gép állapotáról

Távvezérelt öntözőgép, minden adat egy helyen elérhető a gép állapotáról – fotó: Center Irrigation Kft.

Hogy kezdjem el? Kezdeti lépések:

A kezdeti lépéseknél le kell tisztázni, hogy hol és mivel szeretne a gazdálkodó öntözni. A terület saját vagy bérelt? Felszíni vagy felszín alatti víz áll rendelkezésre? Ezekre a kérdésekre egy gépforgalmazó és/vagy tervező tud választ adni.

Ha kiválasztásra kerül a műszaki megoldás, akkor szükséges egy előzetes költségvetés, amely alapján a gazdálkodó szűkítheti/bővítheti az öntözendő területeket, esetleg további változatok kidolgozását kéri.

Hogy folytassam? Pályázattal?

Kell tervező, pályázatíró, forgalmazó, kivitelező, és körülbelül 1-1,5 év, mire az ötletből lesz engedély és nyertes pályázati határozat. Aki csak nyertes pályázati határozattal kezdi meg a beruházást, az számolhat azzal, hogy jövő tavasszal még nem biztos, hogy fog öntözni. Extrém esetben még a jövő év is öntözés nélkül telhet el számára.

Fel lehet gyorsítani a folyamatot?

Igen, önerős beruházással. Az öntözőgép rendeléséhez nem kell engedély. Az engedélyezés szinte azonnal indítható a gép megrendelésével egy időben. Aki most rendel gépet, az garantáltan 10-15%-kal "olcsóbban" tud vásárolni, mint ősszel vagy jövő tavasszal, és biztosíthatja a tavaszi kelesztést az új öntözőrendszerével.

Ha önnek árajánlatra, további információra van szüksége, keresse bizalommal a Center Irrigation Kft.-t az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Center Irrigation Kft.

e-mail: sales@centerirrigation.hu
web: www.centerirrigation.hu
Brezvai Péter, telelefon: +36 30 570 8152