Az utóbbi évek drasztikus energia- és inputanyag-áremelkedései rákényszerítik a gazdákat arra, hogy termőtalajaik igényeinek megfelelően juttassák ki a tápanyagot, ehhez azonban szükséges, hogy a termelő ismerje talajai termőképességét. Ezt hozamtérképek és talajelemzések összevetéséből tudhatja meg.

E gondolat jegyében pályázott és nyert a mezőgazdaság digitális fejlesztését célzó pályázaton a Zala vármegyei Becsehely és Környéke Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., tudtuk meg dr. Tóth László ügyvezetőtől.

A pályázati támogatással megvásárolt eszközök bruttó értéke 230 millió forint, melynek 50 százalékát finanszírozta a támogatás. Ennek révén vásároltak egy New Holland CR 8.90-es rotoros kombájnt, egy New Holland T-7.165-ös robotkormányzásra képes, RTK (2.5 cm) korrekcióval és ISOBUS-csatlakozással ellátott traktort, kettő AMAZONE Precea ISOBUS-os vetőgépet, valamint egy AMAZONE ZA-TS Hydrosz 3200 ISOBUS-os műtrágyaszóró gépet. Továbbá megrendelték a precíziós talajvizsgálathoz szükséges beavatkozásokat, melyek eredményeire alapozva tápanyaggazdálkodási tervek készülnek.

Becsehely és Környéke Szolgáltató Kft.

Léránt György, a cég egyik műszaki vezetője és dr. Tóth László ügyvezető a most beszerzett eszközök előtt. A hatékonyság növelését remélik – fotó: Horváth Attila

– Az új rotoros kombájn fel van szerelve GPS antennával, hozam- és nedvesség-mérővel, valamint PLM szoftverrel – részletezte dr. Tóth László. – Ezen eszközök segítségével az aratás folyamán folyamatosan térképezzük fel a betakarított termény mennyiségét. Ezeken a térképeken nagyon jól láthatók a táblán belüli hozameloszlások. Az így összegyűjtött adatokat  a talajvizsgálat adataival összevetve tudjuk elkészíteni a tápanyaggazdálkodási tervet a differenciált tápanyagkijuttatáshoz. A robotkormányos traktor alkalmas rendkívül pontos munkafolyamatok elvégzésére. A traktorhoz ISOBUS-os rendszeren keresztül csatlakoztatott munkagépek (vetőgép, műtrágyaszóró gép) megkapják azt a tervet, amelyről az előbb beszéltünk. A talajmunkákat (vetés, műtrágyaszórás, növényvédelem) 2,5 cm-es pontossággal ráfedés, illetve kihagyás nélkül végezzük el. A tápanyagot zónánként a tervezett mennyiségben szintén ráfedések és kihagyások nélkül juttatjuk ki, amivel reményeink szerint jelentős költségmegtakarítást tudunk elérni, ami a mostani nehéz időszakban nagyon fontos dolog.Dr. Tóth László azt mondta: összességében olyan rendszert állítottak fel, mely révén az eddiginél pontosabban, minél kevesebb energia felhasználásával és talajtaposással végezhetik el a munkafolyamatokat.

– Annyi vetőmagot, tápanyagot, növényvédőszert juttathatunk ki, amennyire a lehető legmagasabb termésmennyiség elérésére szükség van, nem többet és nem kevesebbet – jelentette ki. – Azt gondolom tehát, mindent megtettünk annak érdekében, hogy a gazdasági év végén megelégedéssel takarítsuk be a terményt és elmondhassuk azt, hogy költséghatékonyan dolgoztunk.