Az elhúzódó, meleg őszi időjárásnak köszönhetően a repceállományok többsége fejlett tőlevélrózsás állapotban telelt át. A szokatlanul enyhe téli időjárás miatt a (túl) fejlett repceállományok is átteleltek és már kora tavasszal fejlődésének indultak, ezért idén tavasszal a regulátorok használata elengedhetetlen.

Jól áttelelt repceállomány

1. ábra: Jól áttelelt repceállomány, 2023.03.02. Nádudvar – fotó: KITE Zrt.

2. ábra: Jól látható hatás, rozettás, optimális méretű levélzet, 03.02. Nádudvar

2. ábra: Jól látható hatás, rozettás, optimális méretű levélzet, 03.02. Nádudvar – fotó: KITE Zrt.

Napjainkban a professzionális repcetermesztési technológiának a szerves részét képezi a regulátorok tavaszi használata, ugyanis biztonságossá teszik a tavaszi fejtrágyák alkalmazását, mivel meggátolják a növény túlzott megnyúlását, megdőlését, ezzel együtt serkentik az oldalelágazások képződését, növelik a becőszámot. A regulátorok az élettani hatáson túl a kórokozók közül az alternáriás, cilindrospóriumos és fómás levélbetegségek ellen is védelmet biztosítanak, amivel szintén hozzájárulnak a nagy terméseredmények eléréséhez.

A KITE két saját regulátorhatású készítményt is kínál partnerei számára, a Caryx-ot és a Protector 240 EC-t, amivel teljes tenyészidőszakra megoldást biztosít.

A regulátoros kezelések időzítése és dozírozása kulcskérdés, ezen döntés meghozatala során figyelembe kell venni a hőmérsékletet, a várható időjárást, a növény fejlettségét, a kórokozó nyomást, valamint a felhasználhatóság időbeli korlátait. Tavasszal a Caryx-ot a repce szárba indulásáig (BBCH 30), a Protector 240 EC-t pedig virágzás végéig (BBCH 69) permetezhetjük ki.

ábra

Forrás: KITE Zrt.

Mindkét termék jól kombinálható rovarölő szerekkel, azonban gyomirtókkal, biostimulátorokkal lehetőleg ne keverjük, mivel ezzel elkerülhetjük az esetleges fitotoxikus tünetek kialakulását. Ezek figyelembevétele mellett érdemes a kora tavaszi (szárbainduláskori) kezelésnél a Caryx-ot választani, így a vegetáció során a Protectorral még lesz egy lehetőségünk a beavatkozásra.

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!