repce

Fotó: Corteva Agriscience

Az őszi káposztarepce termesztésének számos sarokpontja van – az időjárási körülményeket nem számítva –, melyek meghatározók a termésmennyiség kialakításában. A növényvédelmi beavatkozások szinte mindegyike ebbe a kategóriába sorolható. Az őszi beavatkozások között speciális szerepet kap a növekedésszabályozás, közkeletű nevén regulátorozás.

HA TÚL ERŐS A KORAI FEJLŐDÉS ÉS FELSZAPORODNAK A KÓROKOZÓK

Az augusztusi-szeptemberi vetést követően nagyon nagy eséllyel legalább 2 hónap telik el a komolyabb hidegek beálltáig, miközben a kultúrnövény víz és tápanyag rendelkezésre állása esetén intenzíven növekedik.

A természetes növekedés dinamikája nagy tömegű lombozat fejlesztését eredményezi, ami rengeteg tápanyag és víz felhasználásával jár. Ez esetben a tenyészőcsúcs a talajszinttől eltávolodik, kiemelkedik, veszélyeztetve – huzamosabb erős fagyhatás esetén – a növény túlélését. A nagy lombtömeg átlagos téli időjárás mellett is elpusztul, amivel – mondhatjuk – kárbavész az őszi energiaráfordítás.

Az ország „repcés” régióiban nagyon gyakran visszakerül ez a kultúrnövény adott termőterületre, ami felerősíti a kórokozók-kártevők elleni hatékony védelem fontosságát.

Az ősszel támadó kórokozók közül legelterjedtebb és legismertebb a repce fómás levélfoltossága, mely a tavasz folyamán már fómás szárráként jelenik meg (Phoma lingam/Leptosphaeria maculans).

Metkon 60 gombaölő szer

CSAK HATÁSOS BEAVATKOZÁST ÉRDEMES ELVÉGEZNI

A növény őszi növekedésének számunkra helyes irányba terelése a regulátoros kezelés feladata. Ezzel egyidőben szükséges a repce lombján ekkoriban megjelenő fómás levélfoltosság elleni gombaölő szeres kezelés elvégzése is. Hatékony növekedésszabályozásra kiválóan alkalmazható a Metkon gombaölő szer, mely kettős – regulátor és gombaölő – hatásával egyidőben képes mindkét feladatot megbízhatóan elvégezni.

A Metkon nagy mennyiségű metkonazol hatóanyagot tartalmaz, mely kiemelkedően látványos növekedésszabályozó hatást eredményez rövidesen a szakszerű kijuttatás után. Ez a hatás leginkább a repcelombozat „megültetésével” és színének mélyülésével jellemezhető. A Metkon-nal kezelt területen ugyanis jól láthatóan alacsonyabb a növényállomány, a levelek kisebbek lesznek, rövidebb levélnyeleken ülnek és elfekvő pozíciót vesznek fel, mintegy talajhoz tapadnak. Színük sötétül, kékesebb árnyalat jelenik meg a kezeletlenhez viszonyítva. Mindez a hatás a tenyészőcsúcs talajszinttől való távolodását is csökkenti, lehetővé téve a túlélést zord téli viszonyok között is.

https://www.corteva.hu/termekek-es-megoldasok/novenyvedelem/metkon-60.html

A Metkon kezelés hatása messziről is jól látható a kezeletlen táblarészhez hasonlítva – fotó: Corteva Agriscience

A jó hatás érdekében a kezelést a káposztarepce 4-6 leveles fejlettségénél kell elvégezni 0,7 l/ha Metkon felhasználásával. Ha megcsúszik a kezelés, a dózist akár 1,0 l/ha-ig növelni lehet a nagyobb növényfelületre gyakorolt fokozott hatás érdekében. A Metkonkezelés hatékony, tartós gombaölő hatást eredményez, megvédve az állományt a fómás betegségtől. A Metkonjól keverhető gyomirtó és rovarölő szerekkel, keverés előtt mindig szükséges tájékozódni a kombinációs partner gyártójánál!

Metkon™ kezelés után módosul a hajtásrendszer fejlődése

Metkon kezelés után módosul a hajtásrendszer fejlődése – fotó: Corteva Agriscience

Bővebb információkért keresse a területi képviselőket vagy látogasson el a corteva.hu honlapra.

Bálint Sándor
Gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser,
Corteva Agriscience

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót! A Metkon 60 gombaölő permetezőszer azonos a 04.2/2722-1/2017 NÉBIH számon engedélyezett Conatra gombaölő permetezőszerrel.