Az utóbbi évek eredményei megerősítették, hogy a hazai talajok többsége cinkből nem megfelelően ellátott, de rézhiánnyal számolhatunk a magasabb szervesanyag-tartalmú, homok, homokos vályog fizikai féleségű, valamint 7,5-8,0 kémhatás feletti talajokon is.

A cinkhiány jellegzetes tünete a levelek érközi klorózisa, szélsőséges esetben a levéllemez teljes kifehéredése tapasztalható. Mivel a cink az egyik legfontosabb növekedési hormon az auxin szintéziséhez is rendkívül fontos, hiányában torzulás, rozettásodás, törpe szártagúság is kialakul.

cinkhiány

Cinkhiány

Réz hiányában a növények növekedése lelassul, a levelek szürkészöldekké válnak. A kalászosok jellegzetes rézhiánya a fehérkalászúság, ami jelentős termésveszettséget okoz. A hiánytünetek megjelenésekor már igen jelentős termésveszteséggel kell számolni (40-60%), de nem elhanyagolható az a termésveszteség, ami ugyan látható tünetet nem okoz, de bizonyos élettani folyamatok már zavart szenvednek. A szakirodalom ezt a jelenséget „rejtett éhségnek” nevezi, ahol a növényben az adott tápelem koncentrációja már eltér az optimálistól, a növény már éhezik, de hiánytünet még nem látszik. Ilyenkor is „garantált” a termésveszteség, de a legtöbb esetben nem derül ki, hogy miért maradt el a termés a várakozástól.

rézhiány

Rézhiány

A Kwizda ajánlata a fenti problémák megoldására:

A Wuxal Réz Top használata elsősorban kalászosokban javasolt a rézhiány megelőzésére a „rejtett éhség” kezelésre, illetve az esetleges hiánytünetek orvoslására. Célszerű a kora tavaszi gyomirtással egymenetben alkalmazni, mivel élettanilag a bokrosodás időszakában a leghatékonyabb a réz hasznosulása. Zászlós levél megjelenése után már csak azonosított hiánytünetek megjelenésekor használjunk, ekkor azonban már csak önállóan juttassunk ki.

A Wuxal Cink igen sokoldalúan számos kultúrában felhasználható. Kalászosokban bokrosodástól a zászlós levél megjelenéséig alkalmazzuk 1-2 l/ha adagban. Igen hatékony, ha a Wuxal Réz Top-ot és a Wuxal Cink-et együtt adjuk ki kalászosokban, ebben az esetben a Réz Top dózisa 0,5 l/ha a Cink adagja pedig 1 l/ha legyen. Kukoricában 2 l/ha adagban alkalmazzuk 6 leveles állapottól.