Indiában a rizstermő területek talajának foszfortartalma többnyire alacsony, ami akadályozza a terméseredmény javítását – olvashatjuk a krishijagran.com-on.

Az Indiai Rizskutató Intézet  (IIRR) azonban – az ország történetében elsőként – a közelmúltban négy olyan új rizsfajtát hozott létre, amelyek a termesztésben lévő fajtákhoz képest, a hektáronkénti termésátlag azonos szinten tartása mellett, 30%-kal kevesebb foszfort igényelnek.

Ezek közül a Masuri fajta, amelynek a tesztelése üzemi körülmények között jelenleg folyik, az alacsony foszforigény mellett ellenáll a bakteriális fertőzéseknek, és viszonylag magas, hektáronként 5,19 tonnás termőképességet mutatnak (60 kg/hektár foszfor műtrágya felhasználása mellett).

A Masuri rizsfajta, amelynek bevezetését egyelőre India hat államában tervezik – a helyi körülményekhez való alkalmazkodó képességével és a mindössze 125-130 napot kitevő tenyészidejével – forradalmi változást hozhat India és több ázsiai ország élelmiszerellátását alapvetően meghatározó rizstermesztésében.

A rövid tenyészidő lehetővé teszi a betakarítás után, még ugyanabban az évben egy másik növény elvetését. Az évenkénti megtakarításról megközelítő számot kaphatunk, ha az új fajta potenciális (indiai) három-négy millió hektáros vetésterületét megszorozzuk a mintegy 25 kg (megtakarítható) foszfor műtrágya árával.

Ígéretes új rizsfajták születtek  a Hyderabadi Telengana Állami Agráregyetem – Jayashankar professzor által irányított – nemesítési programban is DRR Dhan 66, DRR Dhan 65, és WGL-1487.

Indexkép: Pixabay