A Norwichi Earlham Intézet angol és ír kutatói a miscanthus termesztési lehetőségeit vizsgálva megállapították, hogy ez az Európa több országában jelenleg is termesztett növény fokozatosan a legfontosabb energianövények közé kerülhet – írja az eurekalert.org.

energiafű

A legfontosabb energianövényé válhat a miscanthus – Fotó: pixabay.com

Miért érdemes miscanthust termesztetni?

Egy nemrégiben készült brit tanulmány szerint a miscanthus, vagyis energiafű a mérsékelt égöv hűvösebb körzeteiben és gyengébb talajokon, sőt az eddig nem próbált vizenyős területeken is sikerrel termeszthető. Emellett – mivel évelő növényről van szó, a területet nem kell évenként felszántani, így a talaj szén- és nedvességtartalmát is jobban vissza lehet tartani.

A mezőgazdasági kutatást, szaktanácsadást és képzést összefogó ír TEAGASC, együttműködésben a walesi agrárkutatást irányító szervezettel, igyekszik kiválogatni azokat a miscanthus fajtákat és genotípusokat, amelyek a helyi körülmények között a termesztésre leginkább ajánlhatók. A kutatók ugyanis azonosították azokat a géneket, amelyek alapvetően befolyásolják a miscanthusnak a talaj víztartalmával, illetve erős kiszáradásával szembeni tűrőképességét.

Az energiafű a jövő energianövénye

Dr. Jose De Vega, az Earlham Intézet csoportvezetője kifejtette, hogy a miscanthus az előállítható biomassza tömegét, a talaj- és időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodó képességét, valamint téli fotoszintetizáló képességét tekintve, kiváló energianövény lehet, jól használható a marginális területeken.

Többéves kísérletek alapján azt már korábban bebizonyították, hogy ez a növény évenként (szárazanyagban számítottan) mintegy 40 tonna biomasszát képes termelni, mert a miscanthus fűtőanyagként és bioetanol alapanyagként egyaránt hasznosítható.