Az Agroinform Facebook-oldalán a minap arra voltunk kíváncsiak, hogy a gazdák milyen témákról olvasásnak szívesen. Jöttek is javaslatok szép számmal. Volt, aki azt kérte, írjunk arról, hogy mit javasol az agrár szakirányítás, mit termeljenek a gazdák a mostani helyzetben, amikor gyakorlatilag teljesen felborult a több évtizede alkalmazott vetésszerkezet.

Máshol azt olvashattuk: mindenkitől csak azt hallják, hogy mást kell termelni, de hogy mit, azt senki nem mondja meg. Ez ügyben kértünk segítséget a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától, ahol azt javasolták, forduljunk kérdéseinkkel az Agrárminisztériumhoz.

Innét a következő választ kaptuk:

"A konvencionális növénytermesztés esetében a hatékonyságjavítás, az inputanyagokkal való tudatosabb gazdálkodás és közös inputanyag beszerzés, a rosszabb adottságú területeken pedig az alacsonyabb inputköltséggel járó kevéssé intenzív termesztéstechnológiák alkalmazása lehet indokolt. Sokaknak lehet jó megoldás a fő szántóföldi kultúrnövények esetében a piacon keresettebb, speciálisabb fajták, a magas fehérje- vagy rosttartalmú gabonák termesztése. Komoly jelentősége lehet a termelési szerkezet legalább részleges differenciálásának sok gazdálkodónál. Át kell gondolni, hogy lehet termelésbe vonni a széles körben termesztett öt fő kultúrnövényen kívül más szántóföldi kultúrákat is. Legyen az szója, cirok, pillangósvirágúak vagy éppen szántóföldi zöldségtermesztés. Sokaknak érdemes ugyancsak átgondolni, nem éri-e meg az ökológiai gazdálkodás keretei között folytatni a tevékenységüket, hiszen jövőre ehhez a támogatási programhoz is lehet majd csatlakozni."

Jelen állás szerint tehát ezek a lehetőségek...

Indexkép: Pixabay