A növényvédelem egyik kiemelkedően fontos része a precíziós gazdálkodásnak, mivel lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy hatékonyabban és környezetkímélőbben védekezzenek a kártevők, betegségek és gyomnövények ellen.

A precíziós gazdálkodás segítségével a növényvédelmi intézkedések célzottabbak és pontosabbak lesznek, minimalizálva a vegyszerek túlzott használatát és a környezeti hatásokat. A következőkben bemutatásra kerül néhány fontos szempont a növényvédelem és a precíziós gazdálkodás szinergiájában.

precíziós gazdálkodás

A precíziós gazdálkodás segít az időzítésben, minimalizálva ezzel a veszteségeket és a vegyszerek felhasználását – fotó: freepik.com

Adatgyűjtés és észlelés

A növényvédelemben is fontos a precíziós gazdálkodás alkalmazása, melynek során a gazdálkodók adatokat gyűjtenek a növények állapotáról és a környezeti tényezőkről. Ezek az adatok segítenek az időben történő kártevők és betegségek észlelésében. Például, ha egy drón, vagy földi szenzor észleli a növények elváltozását a stressz jeleit, a gazdálkodók azonnal reagálhatnak.

Térképezés és zónatervezés

A precíziós gazdálkodás segítségével a gazdálkodók térképeket készíthetnek, amelyek megmutatják a növények állapotát, a kártevők és betegségek elterjedését. Ezen térképek alapján a gazdák különböző zónákba oszthatják a területüket, és ennek megfelelően alkalmazhatják a növényvédelmi intézkedéseket (pl. permetezés).

napraforgó

A precíziós gazdálkodás segítségével a növényvédelmi intézkedések célzottabbak és pontosabbak lesznek – fotó: freepik.com

Precíziós permetezés

A permetezőgépek GPS vezérlésűek is lehetnek, mely lehetőséget ad arra, hogy a növényvédő szereket pontosan és szükségszerűen juttassák ki. Ez minimalizálja a vegyszerek túlzott felhasználását és csökkenti a környezeti terhelést.

Követés és monitorozás

A precíziós gazdálkodás lehetővé teszi továbbá a gazdálkodók és agrárszakemberek számára, hogy folyamatosan kövessék a növényvédelmi beavatkozások hatékonyságát. Az adatok alapján értékelhetik, hogy mely területeken volt szükség a növényvédelmi kezelésekre és mennyire voltak hatékonyak.

Időzítés és pontosság

A precíziós gazdálkodás segít az időzítésben. A gazdáknak pontosan akkor kell védekezniük, amikor a kártevők, vagy betegségek valószínűsíthetően megjelennek, ami minimalizálja a veszteségeket és a vegyszerfelhasználást.

Változó intenzitású növényvédelem

Az adatelemzés alapján a gazdálkodók különböző területeken eltérő növényvédelmi intézkedéseket alkalmazhatnak. Például ahol a kórokozók, gyomok nagyobb koncentrációban vannak jelen, ott nagyobb volumenben alkalmazhatnak növényvédő szereket.

gabona

A gazdálkodók adatokat gyűjtenek a növények állapotáról és a környezeti tényezőkről – fotó: freepik.com

Környezetvédelem és fenntarthatóság

A PG segít minimalizálni a vegyszerek túlzott használatát és a környezeti terhelést. Ez hozzájárul a fenntartható mezőgazdasághoz és a természetes erőforrások védelméhez.

Összefoglalva a növényvédelem és a precíziós gazdálkodás közötti kapcsolat azért fontos, mert segít hatékonyabban védekezni a növényeket fenyegető veszélyforrások ellen, miközben minimalizálja a környezeti hatásokat és a termelési költségeket. A precíziós gazdálkodás technológiáinak folyamatos fejlesztése további lehetőségeket kínál a jövőben is a növényvédelem hatékonyságának és fenntarthatóságának növelésére a mezőgazdaságban.

Összegzés

"Vállalkozásunk 2022-ben pályázatot nyert a VP2-4.1.8-21kódszámú, Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések című pályázati felhívás keretein belül. A pályázat lehetőséget nyújtott számunkra olyan precíziós gazdálkodásra alkalmas gépek beszerzésére, mint például egy John Deere 8R 340 traktor, egy John Deere S770 kombájn, egy Orthman 8315 12S sorközművelő kultivátor, egy John Deere R732L/24 M szántóföldi permetező és egy VADERSTAD ST-600 vetőgép.

A gépek beszerzése mellett lehetőségünk volt továbbá precíziós szemléletű szolgáltatások igénybevételére is, melyek segítségével megalapoztuk a precíziós gazdálkodás bevezetését a gazdaságunkban. A projekt megvalósítása által hatékonyabban és fenntarthatóbban tudunk működni ezzel növelve az általunk termesztett növények minőségét és mennyiségét, miközben csökkenthetjük a költségeket és a környezeti hatásokat. A STUDIUM GROUP 2020 Kft. szakértelmének és tapasztalatának köszönhetően a pályázat megvalósítása sikeres volt, ezáltal a Farkas-Field Kft. innovatív és hatékony módon fog gazdálkodni most és a jövőben is."

Farkas Lajos – Farkas-Field Kft.