A választásunkat alapvetően a területünk gyomviszonyai, az időjárási viszonyok, a gépkapacításunk és az árak, helyesebben a hektárköltségek kell, hogy meg határozzák.

Mindezeket a mérlegre téve a leghelyesebben akkor járunk el, ha korai posztemergens megoldást választjuk. (A korai poszt technológia vitathatatlan előnyei: 1. A legkevesebb energia és taposási kár mellett, a legkisebb terméselvonó hatás időpontjához igazítva; egy menetben a legnagyobb hozam reményében kezelünk. 2. Az időzítés elegáns fúziója a preemergens és posztemergens technológiák előnyeinek, de csak annak! 3. Ez utóbbiak hibái kiküszöbölhetőek – a nagymagvúak preemergens érzéketlensége és a posztemergens esetben már meglévő terméselvonó hatás hiányosságai -, itt nem érzékelhetőek. 4. A célnövények egy része fiatalon, levélen keresztüli hatással semmisül meg a korai poszt technológiában, másik részük pedig kicsírázni nem tud a tartamhatás miatt.)

A korai posztemergens SUMICORN alapvető előnye, hogy
-    a később kelő nagy magvú gyomok csírázását is meggátolja
-    nincs szulfonilurea komponense, így nem időjárás/hőmérsékletfüggő a kezelés ill. hatás; nincs kukorica fitotoxicitási kockázat
-    a már kikelt gyomok irtásán túl roppant hosszú tartamhatást biztosít így
o    zavartalan a kukorica kezdeti fejlődése a kelés időszakában
o    egy kezeléssel elejét vesszük a későbbi gyomosodási hullámoknak

Sokan elhamarkodottan legyinthetnek, ha már ismert hatóanyagot tartalmazó termékkel találkoznak, de javasoljuk, hogy ezt ne tegyék.
Nézzük, meg, hogy mi és mennyi – és főleg miért - van a SUMICORN-ban.!
A mezotrion tartalmú versenytársak közül a SUMICORN tartalmazza a második legtöbb mezotriont, 160 g/ha-t. Négy másik konkurens esetében egyértelműen kevesebb mezotriont juttatunk ki egy hektárra.

A terbutilazinból a lehető legtöbbet, 750 g/ha mennyiséget találunk a SUMICORN-ban, ami csak két versenytársról mondható el.  A többi terbutilazin tartalmú versenytárs  sokkal kevesebb hatóanyagot tartalmaz, noha a szakemberek pontosan tudják, hogy a maximálisan engedélyezett 750 g/ha is kevés preemergens gyomirtási szempontból.

A dimethenamid-p tartalma a felhasznált dózisok figyelembevételével is kiemeli a versenytársak közül. Mindezek külön-külön talán se nem információk, se nem „izgalmas” gondolatok! De így együtt! Ez a Sumicorn. Minden hatóanyaga a célnövényeken aktív talajon és levélen keresztül is – ráadásul abszolút eltérő hatásmechanizmusokkal és beavatkozási pontokon -, továbbá a hatóanyagok együtt erősítik egymás meglévő hatásait is! Ettől radikálisan kíméletlen, gyors és tiszta a Sumicorn hatás!

Melyek a SUMICORN előnyei a gyakorlat számára?
-    Széles spektrum, így nem kell más gyomirtó szerekkel kombinálni.
-    Még radikálisabb hatás igénye, esetleg kissé túlfejlett célnövények esetében SPUR adalék anyaggal „megspékelhető”.
-    Tökéletes megoldás talajtípustól függetlenül minden gyomflóra esetében pl. laza homoktalajokon is.

-    Minden kezelt gyomnövény – még a mezei zsurló is - reagál a SUMICORN-ra.

-    Fitotoxicitási problémák nélkül alkalmazható a kukorica 6 leveles fejlettségéig.


-    A magról kelő gyomnövények hiper-érzékenyek esetleg érzékenyek. A csattanó maszlag mellett a parlagfű nagyságrendű gyomirtási problémát jelentő libatopot is térde kényszeríti, amire nem sok technológia képes. 1. kép. (Többek között több feltörekvő korai poszt technológia szakmai bukását, kudarcát okozta ez a hiányosság…)


1.    kép. A SUMICORN kiradírozza a magról kelő gyomokat.

Rugalmas kijuttathatósággal bír. A kezelés időzítése roppant EGYszerű és EGYértelmű, mert kijuttatásánál sem a kétszikű gyomnövények, sem a kukorica fejlettségi állapota nem meghatározó. Alkalmazásánál kizárólag az EGYszikűek, a fűfélék fejlettségére kell figyelni.
A kezelést legkésőbb a kakaslábfű max. 5 leveles, a muharfélék és a pirók ujjasmuhar max. 2-3 leveles, a köles max. 2 leveles fejlettségénél kell elvégezni. (A maximum levélszámok a célnövények normális élettevékenysége mellett értendőek. Felázott bőrszöveti felület mellett (pl. kiadós eső után) ez akár lehet több is, ellenben tartós szárazság esetén ez lehet kevesebb is! Erre minden esetben ügyeljünk és ezeknek megfelelően járjunk el a kijuttatás során!)

-    Sebessége egyedüli, mert a terbutilazin mintegy betolja a nagymennyiségű mezotriont és segíti a dimethenamid-p beáramlását is.
A gyomok fotoszintézise (mezotrion+terbutilazin) és turgora (dmetenamid-p) egyszere omlik össze. A gyomirtóhatása közvetlen és nagyon gyors. Ez a tulajdonsága messze kimagasló a meglévő kukorica gyomirtószer palettán. 2-3.kép.


2-3.    kép Versenytárs (bal oldali kép) és a SUMICORN (jobb oldali kép) hatássebessége vadkenderen. Ön melyiket választaná?

-    Az évelő egyszikűek nem tartoznak a SUMOCORN célszervezetei közé, de az ő esetükben is elmondható, hogy reagálnak rá, azaz 2-3 hetes megtorpanást idéz elő náluk.

-    Az évelő kétszikűek a vegetáció végéig visszavetettek. Újrahajtásuk bekövetkezhet, de a kezelést követően markáns a földfelszíni képleteik pusztulása. 4. kép.


4. kép. A Mezei acat a kezelés hatására elpusztul, az újrahajtása azonban nem korlátozott.

-    Köszönhetően a komplex hatásának és magas hatóanyag tartalmainak tartamhatása rendkívül hosszú, a vegetáció végén is szembetűnő. A versenytársak ilyen összevetésben is elmaradnak a SUMICORN-tól.  5-6.kép.


5-6.    kép Versenytárs (bal oldali kép) és a SUMICORN (jobb oldali kép) tartamhatása. Ön melyiket választaná?

Mindent összevetve a SUMICORN kimagaslóan markáns, gyors, tartamos, könnyen időzíthető megoldást kínál a kukorica korai posztemergens megoldására. Kukoricában csak előnye látszik… Szeretne Ön használni egy ilyen gyomirtószert?

Bővebb információ a Sumi Agro honlapján >>>