A Syngenta Magyarország Kft. támogatásával szervezett rendezvényen Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke mondott köszöntőt. Mint mondta, az elmúlt két évben rendkívüli módon megváltozott a szántóföldi növénytermesztés helyezte Magyarországon: a 2022-es aszály és inputár-emelkedés, az ukrán búza megjelenése a piacon, majd a 2023-ban tapasztalt alacsony gabonaárak nehéz helyzetet eredményeztek. Mindenközben viszont egyre nő az agrárdigitalizáció, a precíziós és helyspecifikus gazdálkodás szerepe, most kell ezeken a területeken előrelépnünk, hívta fel a figyelmet.

A helyspecifikus fejlesztésnek sok iránya van, ennek része a fajtaválasztás is, és ebben a Syngenta rendelkezik egy olyan előremutató megoldással, amely a termelőket segítheti abban, hogy tudományos alapon tudják meghozni a fajtaválasztással kapcsolatos döntést, amely hozzájárulhat a jövedelmezőség visszaszerzéséhez is.

Heicz Péter, a Syngenta Dél-Kelet Európa agronómiai innovációiért felelős vezetője előadásában bemutatta a Cropwise termékcsaládot. 2020-ban született meg a Cropwise márkanév, ekkor indult útjára a termelőkkel való digitális kapcsolatteremtés folyamata, amely ténylegesen változást hozhat a termelés hatékonyságában.

Heicz Péter és Krupp Kristóf az Agroinform stúdiójában – Fotó: Agroinform

Előadásában kitért arra, hogy miért fontosak a digitális technológiák, ha a termelékenység javítása a cél: a digitális/precíziós technológiák hivatottak arra, hogy 70%-kal növeljék a termelés hatékonyságát 2050-ig.

Részlet Heicz Péter előadásából, a teljes prezentáció a képre kattintva letölthető

Krupp Kristóf, a Syngenta Magyarország Kft. kukorica- és kalászosvetőmag kampánymenedzsere részletesen bemutatta Cropwise Seed Selector használatát. A vetőmagválasztást támogató platform ingyenesen használható, valós adatokra épülő ajánlást nyújt a termelőknek. Olyan adatbázis van mögötte, amelyben több mint 50 ezer európai kísérleti helyszín adata szerepel. Az európai gazdák több mint 5 millió hektárra vonatkozóan kértek már a Seed Selectoron keresztül vetőmagajánlatot. Fontos kiemelni, hogy

a táblára szóló hibridajánlások kezelése több mint 376 000 egyedi adatpont összehasonlítással és 20 év meterológiai adatainak felhasználásával történik a Seed Selector platform által.

A rendszer használatát lépésről lépésre meg lehet tekinteni az alábbi videóban (00:27:30-tól):

Heicz Péter előadásának második részében a Cropwise Protectort mutatta be, melynek segítségével egy mezőgazdasági üzem növényvédelemmel kapcsolatos tevékenységeit és ehhez köthető adminisztrációs feladatait lehet komplex rendszerben kezelni.

A Cropwise Protector az alábbi területeken nyújt hatékony segítséget a termelőknek:

 • adatgyűjtés és döntéstámogatás:
  • táblaszintű őszi búza betegség előrejelzés,
  • digitális határszemle funkció,
  • műholdas képek és adatok elemzése,
 • operatív és adminisztrációs funkciók:
  • növényvédelmi munkák tervezése, delegálása, nyomon követése, adminisztrációja,
  • precíziós kijuttatási technológiák kivitelezése,
  • riportok és permetezési napló készítése, adatküldés a Nébih E-permet felületére.

Indexkép: Shutterstock