Szabadhegy Kristóf a KEVE Zrt. vezérigazgatója személyes hangvételű előadást tartott a PREGA-n, ahol Amerikában töltött éveiről (New York-ban született, Philadelphiában járt egyetemre), szakmai  pályáafutásáról is beszélt, de az is kiderült, hogy a Giro d'Italia kerékpáros versenyen vágtázó huszárok kedvéért ő kaszáltatta le a búzát (videó a cikk a legvégén).

Szabadhegy Kristóf

Szabadhegy Kristóf a PREGA-n – Fotó: Agroinform

A két téma között pedig természetesen arról volt szó, hogyan kezdték meg 10 évvel ezelőtt a precíziós gazdálkodásra való átállást, milyen döntéstámogató rendszereket alkalmaznak a gazdaságban, és mi az, amire fel kell készülniük a jövőben.

Sokszor beszélünk a döntések jelentőségéről, de talán Szabadhegy Kristóf, aki a U.S. Army-ban is éveket szolgált, másként látja a döntési szituációk szerepét. "A katonságban nagy a tét, emberéletekről van szó" – mondta előadásában.

Nézd meg te is az előadását, amiből megtudhatod, milyen munkagépeket, szoftveres megoldásokat használnak, mi jelenti számukra a legnagyobb kihívást (pl. a rendszerek kompatibilitása, illetve annak hiánya).

A döntések kapcsán elhangzott, és talán területmérettől függetlenül, minden gazdálkodó számára tanulságos lehet: a döntések nem a szezonra kell, hogy korlátozódjanak, közép- és hosszú távú stratégia alapján érdemes az egyes döntéseket meghozni. Szó esett a kockázatkezelésről is: mint mondta, a "kockázatokat megszüntetni nem lehet, csak elviselhető szinten lehet őket tartani." Ebben segítenek a döntéstámogató rendszerek.

PREGA – Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállítás 2023

Mentsd el a dátumot már most!

Időpont: 2023. február 8-9.
Helyszín: Aquaworld Kongresszusi Központ, Budapest

Szekciók:

• Szántóföldi növénytermesztés

Farm-menedzsment: mezőgazdasági döntéstámogató szoftverek szekció

Talaj és termőképesség szekció

Vetés és genetika szekció

Tápanyag-gazdálkodás, öntözés szekció

Drónok a mezőgazdaságban: monitoring és légi kijuttatás szekció

Növényvédelem és növénykondicionálás szekció

Aratás és kapcsolódó műveletek, szenzorok, mérések szekció

• Agráradat szekció

• Precíziós gyümölcs- és szőlőtermesztés szekció

• Indoor farming és precíziós zöldségtermesztés szekció

• Precíziós állattenyésztés szekció

• Adattudomány a gyakorlatban szekció

• Digitális Élelmiszeripar szekció

Íme a huszárvágta: