A kiemelkedő termést biztosító kalászos fajtáinkat már mindenki ismeri a közép-európai piacokon. 2021. tavaszától új portfólióval, szója és cirok fajtákkal jelentkezünk. Ezeknek a fajoknak a vetésterülete nem éri el a kalászosokét, de hisszük, hogy a jövőben a klímaváltozás, valamint a vetésváltásban szereplő fajok elkerülhetetlen bővítése okán is egyre sikeresebbek lehetnek.

SZÓJA

Néhány évvel ezelőtt a szója termeléshez kötött támogatásának bevezetésekor reméltük, hogy jelentősen növekedni fog a vetésterület. Történt is elmozdulás, jelenleg 60 000 ha a rendszeresen szójával vetett terület nagysága. Sajnos ez még mindig jelentősen elmarad az elvárhatótól.

Viszont az utóbbi két évben új régiók erősödtek, ahol egyre többen döntenek a szója termesztése mellett. Ilyen a Nyugat-Dunántúl, ahol mostanra közel 20 000 ha a vetésterület, ami alig marad el a Dél-Dunántúl 21 000 hektárjától. Ami még szembe tűnőbb, hogy a termésátlagok már nem Baranyában a legmagasabbak. Vas megye meghaladta, Zala megye termelői pedig elérték a baranyai szintet. Az ország olyan területein, mint Jász-Nagykun-Szolnok vagy Hajdú-Bihar kisebb területeken ugyan, de jórészt öntözött körülmények között az átlag 3 t körüli. Ez is mutatja, hogy van lehetőség a bővülésre, csak elhatározás szükséges. Ettől az évtől ebben segít az Isterra.

szója

Az ország bármely területén elérhetünk sikereket a szójatermesztéssel – fotó: Isterra Magyarország Kft.

ES LIBERATOR

Kínálatunk első fajtája az ES Liberator 00 fajta, ami tenyészidejét meghazudtolóan kiemelkedő terméssel rendelkező szója. Alacsony, kiváló állóképességű. A fehérjetartalma átlag feletti, nem ritka a 42-44 %-os nagyüzemi eredmény sem, amit 4-4,5 t/ha termés mellett ért el. A magas termésének egyik oka a kiugróan magas, 220-230 grammos ezerszemtömege.

szója

Vetését 550-600 ezer mag/ha normával ajánljuk. Gyomirtószerekre nem érzékeny. Érése egyöntetű, ezért – és tényészideje miatt is – korán, veszteség nélkül takarítható be. A vetőmagját kizárólag HiCoat Super oltóanyaggal kezelve hozzuk forgalomba, biztosítva a magas gümőszámot és a hozamot.

szója

ES Liberator szója – fotó: Isterra Magyarország Kft.

SZEMESCIROK

A szemescirok vetésterülete évek óta növekszik hazánkban. A cirokfélék előnye, hogy a gyengébb adottságú területeken is sikerrel termeszthetőek. Aszálytűrésük kiemelkedő, termésük eléri a 10-12 t/ha-t.  Az új nemesítésű hibridek nemcsak glutén- és GMO-mentesek, de tanninmentesek is.

ES BOREAS

Termőképességben verhetetlen vörös szemű, középérésű cirok. Jelenleg a magyarországi kínálat egyik legnagyobb termésével rendelkező fajtája; termése üzemi méretekben is elérte a 10 t/ha-t. Gyors kezdeti fejlődés és kiváló állóképesség jellemzi.

cirok

Fontos még kiemelni, hogy a magas termés mellett, a vízleadása is gyors, ezért nem csúszik a betakarítása. Átlag feletti fuzárium toleranciával rendelkezik. Vetését 260-300 ezer mag/ha vetőmag mennyiséggel javasoljuk. Vetőmagját kizárólag Concep III. csávázószerrel hozzuk forgalomba.

cirok

ES Boreas cirok fajta – fotó: Isterra Magyarország Kft.

További információkért keresse kollégáinkat, látogasson el a www.isterra-seeds.com honlapunkra, ahol termesztés technológiai ajánlásainkat megtalálja, valamint további információkat olvashat a jövőben megjelenő új fajtáinkról is.

Virágné Pintér Gabriella
Kereskedelmi vezető