A fajtaválasztásnál kezdődik az egész védekezési folyamat. Ma már a nemesítés képes olyan fajtákat előállítani, amelyek egy vagy több adott negatív helyzethez jobban képesek alkalmazkodni, és ezáltal biztosabban tudnak teremni. Nem feltétlenül az a legjobb fajta, amely optimális körülmények között nagyot tud teremni, hisz a szántóföldön közel sincs mindig optimális környezet. Sokkal fontosabb a termésstabilitás. Az a fajta, amelyik a különféle stresszhelyzetekkel megbirkózik, végül sokkal jobban tud állományban teljesíteni. Tehát a stabil termőképesség a jó és rosszabb feltételek mellett is az, amitől igazán jó fajta a fajta.

A szója esetében különösen fontos az erőteljes kezdeti fejlődés, hogy az állomány mielőbb takarja, árnyékolja a talajt.

A Lajtamag által forgalmazott fajták rendkívül erőteljes kezdeti fejlődéssel bírnak, így nagy az állomány gyomelnyomó képessége. Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy a fajtánk elágazó (ami által szélesebb sortávon is termeszthető), vagy nem elágazó (amit tömöríteni kell). A szélesebb sortáv alatt a 45 vagy akár a 75 cm-t értjük. A tömörítés esetében a gabona vagy maximum a dupla gabona sortávra gondolunk.

A tenyészidő helyes megválasztása különösen fontos. Az ország északi részében a 00. és 0. éréscsoportú fajtákat javasoljuk, bár az utóbbi években a déli területek gazdái is előszeretettel veszik ezen rövidebb tenyészidejű fajtákat, hisz így biztosabb a betakarítás, mivel az őszi nagy esők elkerülhetők. Ezek a fajták is hordozzák genetikájukban a 4 tonna feletti terméspotenciált, mégis nagyobb biztonsággal termeszthetők, mint egy hosszú tenyészidejű fajta.

szója

A 000. fajták az egész ország területén vethetők másod és fő vetésben is — fotó: Lajtamag

A Balaton vonalától délre működnek desszikálás nélkül az I. éréskategóriájú fajták. Ezeket északra semmiképp nem javasoljuk, mert nem érnek be és sokszor még desszikálással is nehézkes betakarítani a termést.

A 000. fajták az egész ország területén vethetők másod és fő vetésben is egyaránt.

A Lajtamag Kft. a szója vetőmag előállításban és értékesítésben is meghatározó szerepet játszik.

Fajtaválasztékuk lefedi a magyarországi érésidőbeli igényeket:

A 00 csoport időbeli első képviselője a RGT Stumpa, amely szinte a 000 kategória végére tehető. Sokan választják őszi árpa után másodvetésbe. Kimagasló a fehérjetartalma, amelyet a feldolgozó üzemek extra felárral honorálnak (42-44%). Fővetésben a 2020 -as évben Hobolon 3.65 t/ha termésátlagot értünk el vele 20 ha átlagában.

Az ES Mentor jól ismert 00 -ás fajta, jó beltartalmi paraméterekkel, és magas terméspotenciállal. Csányoszrón, és Csákánydoroszlóban 3,6 t/ha átlagterméssel takarították be.

A Bettina szintén a 00 ás csoport képviselője. A Lajtamag Kft. legújabb genetikáját képviseli. Kezdeti fejlődése rendkívül gyors. Magas ezermag tömeg és világos köldökszín jellemzi, valamint közkedvelt az első virágemelet magassága miatt ami 12-16cm. Szörényben és Héderváron 4 t/ha termésátlaggal termett 30 ha átlagában.

Az Albenga, amely a 0 ás kategória legeleje termésidőben, talán a legstabilabban termő fajtánk. Köldöke sárga, ezért a humán felhasználásra is alkalmas. Betegségellenállóképessége kimagasló. Az idei éveben 40 ha átlagában Segesden 4,3 t/ha termésátlaggal, és kimagasló beltartalmi értékekkel jött.

Az I es kategóriát képviseli az RGT Steara, amelyet elsősorban a déli megyékre javasoljuk. Jó állóképessége, és elágazóképessége kiemelendő. Hercegszántón 4,4 t/ha átlaggal termett 30 ha-on.

szójabab héjában

A szója csírázóképességének megőrzése érdekében az oltás legjobb módja, ha azt modern, üzemi körülmények között végezzük — fotó: Lajtamag

A megfelelően kiválasztott fajtát, megfelelő módon kell feldolgozni, kezelni, hogy megőrizzük a mag csíraképességét. A vetőmag oltása során a Bradyrhizobium japonicum baktériumot visszük fel a mag felületére, amely a szója gyökerével szimbiózisban él. Ez a baktérium képes a légköri nitrogén megkötésére, ami a növény számára így felvehető lesz. A Bradyrhizobium japonicum évekig életképes marad a talajban, és a termést és a nyersfehérje tartalmat is növeli.

A szója eredményes termesztéséhez tehát kulcsfontosságú lépés a szója vetőmag oltása. Különösen azokon a területeken, ahol már régen, vagy még soha nem volt termesztve.

A szója csírázóképességének megőrzése érdekében az oltás legjobb módja, ha azt modern, üzemi körülmények között végezzük. A Lajtánál az oltással egymenetben általában a magok védelme érdekében egy gombaölős csávázóanyagot is feljuttatunk a vetőmagok felületére.

A Lajtamag Kft.-nél lehetőség van többféle vetőmag alapanyag előállítására. A Fő profiljaink egyike az aprómagok, ezen belül mustár, olajretek, facélia valamint a homoki zab és a pohánka, ami a tavaszi vetésű kultúrákat illeti. Fajtáinkról bővebben a területi képviselőinktől érdeklődhet.

Kollegáink elérhetőségét a www.lajtamag.hu/elerhetosegeink oldalon találhatja.