A világ növénytermesztésében ezernyi termény és technológia létezik. Míg Ghanaban kakaót termesztenek trópusi körülmények között, addig Nyugat-Ausztráliában a homoktalajokon termesztett lucernával küzdenek. Mi Magyarországon kevésbé egzotikus, ám annál fontosabb növényeket termesztünk. A termesztéstechnológiában hatalmas különbségek vannak, azonban van egy közös pont: mindenhol szükség van talajmeszezésre, amire világszerte egyre többen Omya Calciprillt használnak.

A kalcium talajban és a növényi anyagcserében betöltött szerepéről és jelentőségéről számos cikk és szakirodalmi írás született eddig. Ennek ellenére a meszezőanyag-felhasználás Magyarországon még mindig alacsony szinten van, pedig az elmúlt évek áremelkedései ezt a műtrágyaféleséget érintették legkevésbé.

Tekintsünk körbe a világ különböző tájain, hogy hogyan használják a Calciprillt világszerte:

Az Omya több mint 51 országban bizonyított már, mint a világ meghatározó szereplője az ásványanyag-bányászat és az ásványanyagok feldolgozása terén. A cég egyik jelentős profilja a kalcium-karbonát tartalmú meszezőanyagok, talajjavítók gyártása. Új-Zélandtól az USA-ig 18 granuláló üzemmel rendelkezik a vállalat, a 19. új üzemet Egerben kezdik el építeni. A KITE Zrt. a Calciprill és Sulfoprill termékek legnagyobb magyarországi forgalmazója. További információért keresse a KITE Zrt. szaktanácsadóit vagy látogasson el a www.kite.hu/tudastar oldalra, ahol számos cikket talál tápanyag-utánpótlás témakörben.

Kalifornia, USA

A kalcium jó hatással van a növényi sejtfal szerkezetére. A csemegeszőlő eltarthatósága és szállíthatósága jórészt a bogyóhéj és hús struktúráján múlik. Tudják ezt a kaliforniai szőlőültetvényeken is. Az alábbi képen Calciprill kijuttatása látható egy kaliforniai szőlőültetvényen.

Calciprill kijuttatása a világhírű kaliforniai szőlészetben

Calciprill kijuttatása a világhírű kaliforniai szőlészetben – fotó: Omya

Portugália

Portugáliában az olívaültetvényeken szintén figyelnek a kalcium-utánpótlásra, hiszen hiánya problémákat okoz a terméskötésben, gyengébb minőségű és kevésbé stabil szerkezetű olajra lehet számítani.

Calciprillel kezelt olívaültetvény Portugáliában

Calciprillel kezelt olívaültetvény Portugáliában – fotó: Omya

Ausztrália

Nyugat-Ausztrália homoktalajai rendkívül tömörödöttek és alacsony a vízvisszatartó képességük. A szántók és legelők folyamatosan vízhiánnyal küzdenek, így nagyon alacsony termésszinteket lehet elérni. A farmerek minden lehetséges megoldást kipróbáltak, például talajszellőztetők alkalmazását (traktor vontatta henger 16 cm hosszú tüskékkel), különböző műtrágyákat stb. Egészen addig, amíg 3 farmer el nem kezdte használni a Calciprillt, és történt valami. Nem is kis dolog.

Ausztrál gazdálkodók levegőztetőjük mellett

Mathew Berry, Jim Pace és Dave Berry a 3 méteres levegőztetőjük mellett – fotó: Omya

A lucerna növekedési eréje többszörösére nőtt, és hirtelen erős növekedés következett be azokon a részeken, ahol korábban semmi sem nőtt, meséli Jim Pace, egy Perthtől délre, Ausztrália legnyugatibb részén élő farmer.

A varázslatos recept az volt, hogy 300 kg/ha Calciprillt szórtak ki a talaj levegőztetése előtt.

Ken Sharpe agronómus hasonló hatásokat figyelt meg a nyugat-ausztráliai legelőterületeken. Kiderült, hogy a kéntartalmú Caliprill kijuttatása pozitív hatással van a legelő növényeire, a takarmánynövények fehérjetartalmát jelentősen növeli. Ezáltal hosszútávon értékesebb takarmányt, biztosít a legelő mind a húsmarhák, mind a tejelő tehenek számára. Sok éven át a foszforra és a káliumra összpontosított tápanyag-kijuttatás a herefélék növekedését korlátozó tényezővé vált. A tízévenkénti meszezés nem volt elegendő a savanyító műtrágyák kompenzálására.

Ghána

A ghánai kakaótermelők új generációja tanulja meg, hogyan növelheti a hozamot a tápanyagutánpótlás jobb megértése révén. Az Omya számos ellátási láncban tart workshopokat gazdálkodóknak, szaktanácsadóknak és forgalmazóknak, hogy felhívja a figyelmet a savanyú talajok semlegesítésére, hogy ezáltal jobb növekedési környezetet biztosítson a kakaófának. A Calciprill talajkondicionáló nemcsak korrigálja az alacsony pH-t, hanem javítja a talaj szerkezetét, lehetővé téve a jobb gyökeresedést és a tápanyagok könnyebb hozzáférhetőségét.

Fiatal kakaótermelők egy ghánai Omya által szervezett workshopon

Fiatal kakaótermelők egy Omya által szervezett workshopon – fotó: Omya

Magyarország

A KITE Zrt. és az Omya Hungária Kft. közös szántóföldi kísérletek során 3 éven keresztül vizsgálja a Calciprill különböző kultúrákra gyakorolt hatását. Az első eredmények alapján elmondhatjuk, hogy a talajvizsgálatra alapozott okszerű mésztrágyázással jelentős, akár több tonna terméstöbblet is elérhető kukoricában. A kísérletsorozat eredményeit folyamatosan, cikkek formájában fogja a KITE Zrt. megosztani partnereivel, ezen az oldalon.