A drótférgek tömeges megjelenése a szakemberek számára nem volt meglepő, előre lehetett számolni a kártétel növekedésével. A neonikotinoid hatóanyagok kivonásával ugyanez a drótféreg-felszaporodás történt Nyugat-Európában is 2008 után. Emellett az ország egyes részein, egyes kukoricatáblákon jelentős volt a kukoricabogár kártétele is.

A pattanóbogarak kedvelik a bolygatatlan, nedves talajú területeket. Az utóbbi évek zöldítőnövényei, gyomos tarlói kedvező körülményeket teremtettek a peterakáshoz. A leggyakoribb faj, a mezei pattanó nyár közepén rajzik, a zöldítésnek vetett növények, gyepek, pillangósok ideális tojásrakó helyként szolgálnak számára.

Rovarölőszeres védekezés

Csávázással vagy talajfertőtlenítő szerrel tudjuk védeni a kelő növényünket a drótférgektől. Csávázásra jelenleg a Force 20 CS csávázószer áll rendelkezésre. A Force 20 CS egy piretroid típusú csávázószer, de nem tipikus piretroid, mert jelentős gázhatással rendelkezik. A Force 20 CS-el csávázott mag a teflutrin gázhatása miatt egy körülbelül 3 cm-es védőburkot képez a vetett mag körül. Ezen belül a kártevők nem károsítanak, a növény védett.

Kukoricában erős fertőzéskor ez nem elegendő. Erre egy talajfertőtlenítő granulátumos kezelés lehet alkalmas. A Force 1,5G hatásos drótférgek ellen is, a megfelelő hatékonyság feltétele, hogy a kártevő és a hatóanyag találkozzanak egymással. Ráadásul drótféreg ellen a dózis alacsonyabb, mint kukoricabogár ellen, 8-10 kg/ha.

A Force 1,5G-t vetéssel egymenetben juttatjuk ki a talajba. A mai granulátumszóró adapterekkel kétféleképpen szórhatunk ki granulátumot:

  1. csak a barázda aljába vagy
  2. sávosan a barázda aljára és falaira.

Force 1,5G kijuttatása

Ezt az utóbbit nevezik diffúzoros vagy sávos kijuttatásnak. Drótférgek ellen mindenképpen a második megoldást kell használni! Ha sávosan juttatjuk ki a barázdába a Force 1,5G-t, a kelő növény ezen a védett talajrétegen keresztül csírázik és föld alatti szárrésze védett a drótférgek kártételétől.

Védekezési javaslat drótférgek ellen
KUKORICA NAPRAFORGÓ KALÁSZOS
Közepes fertőzés Force 20 CS
Force 1.5 G
Force 20 CS*
Force 1.5 G
Force 20 CS**
Közepes fertőzés Force 1.5 G Force 20 CS
Gyenge fertőzés Force 20 CS

*: A 6300/20304-2/2019-es szükséghelyzeti engedélynek megfelelően.
**: A Force 20 CS-sel csávázott kalászos vetőmag vethető Magyarországon.

Védekezés a kukoricabogár lárvái ellen

Kukoricabogár ellen a Force 1,5G az egyetlen megfelelő hatékonyságú és tartamhatású készítmény, ami az elmúlt másfél évtizedben minden időjárási körülmények között bizonyított. A Force 1,5G minden évben képes volt leszorítani a gyökérkártételt a kártételi küszöbérték alá, megakadályozva ezzel a megdőlést.

Az elmúlt 15 év kísérleteinek átlagában a Force 1,5G 1,6 tonna termést mentett meg hektáronként.

Ott, ahol kukorica kukoricát követ mindenképpen használjunk Force 1,5G talajfertőtlenítő szert vetéssel egymenetben. A kukoricabogár lárva elleni dózisa 13-15 kg/ha.

Horváth András
Fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.