A hazai gyümölcs ágazatot, annak eredményes növényvédelmét, így vegyszeres gyomirtását is számos kihívás jellemzi szakmai (szűkös szerpaletta, változatos gyomflóra, környezetvédelem, rezisztencia stb.) és gazdasági (magas szerköltség) oldalról egyaránt. Mindezen problémák orvoslására hatékony megoldást kínál a Sumi Agro a PLEDGE 50 WP alkalmazásával. A készítmény hatóanyaga a flumioxazin, amely a herbicid fejlesztések új irányát képviselő ún. „PROTOX - inhibitorok” csoportjába tartozik, így hatásmódjában eltér a gyümölcsösök gyomirtásra ez idáig általánosan használt szerekétől. Tulajdonságait tekintve egy kettős (perzselő és tartam) hatású szelektív gyomirtó szer, amely hatását a talajon és a levélen keresztül egyaránt kifejti. Hatásmódjára jellemző, hogy a kezelés idején, a területen lévő kikelt gyomokat leperzseli, a később csírázó gyomnövények pedig a talaj felszínén kialakuló néhány mm-es filmszerű herbicid réteggel érintkezve pusztulnak el.

alkalmazásának előnyei:

  • Hatékonyság: a legfontosabb magról kelő kétszikű gyomokat jól irtja, beleértve a rezisztens (triazin, karbamid) biotípusokat is. Emellett a föld feletti hajtások leperzselésével évelő kétszikű fajokat is jelentősen visszaveti fejlődésükben. Talajon keresztüli tartamhatása révén már rügyfakadástól biztosítja az ültetvény gyommentességét!
  • Megbízhatóság: hatása gyors és a hőmérséklettől független, ezért kedvezőtlen időjárási körülmények között is eredményesen használható. Csapadékfüggősége más talaj herbicidekhez viszonyítva kevésbé jelentős. A hatóanyag aktiválódásához és a megfelelő hatás kifejtéséhez a kezelést követő két héten belül mindössze 4-5 mm-nyi csapadék is elegendő!
  • Biztonság: alacsony, „grammos” dózisa és talajban való csekély lemosódása miatt kevésbé terheli a környezetet. Felhasználása során káros utóvetemény hatással nem kell számolni, így akár az ültetvény felszámolásának évében is kijuttatható. Kedvező környezetvédelmi megítélése mellett toxikológiai paraméterei is megfelelőek.
  • Rugalmasság: a terület gyomviszonyaihoz igazodva bármely más gyomirtó szerrel jól keverhető. Mivel nem szívódik fel a növényben – a gyümölcsfák elfásodott törzsén perzselést nem okoz - ezért még a gyümölcsfák „nem kívánatos” törzshajtásainak eltávolítására is kiválóan alkalmas!
  • Gazdaságosság: könnyen kezelhető (5x80 és 2x400 grammos) vízoldható csomagolásban kerül forgalomba. Igen kedvező árfekvésének köszönhetően, pedig önmagában és kombinációban alkalmazva sem drágítja meg a gyomirtási technológiát.

Hogyan használjuk a -t gyümölcsösben?

A PLEDGE 50 WP 3 évesnél idősebb (fásodott törzsű) ültetvényben használható fel, a vegetáció során két alkalommal, elsősorban a magról kelő kétszikű (széles levelű) gyomnövények ellen.

Az első kezelést kora tavasszal, a gyümölcsfák rügyfakadása előtt lehetőség szerint növényi maradványoktól mentes, jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszínre almástermésűekben 0,3 kg/ha (sorkezelésre számolva mindössze 100 g/ha!) csonthéjasokban pedig 0,2 kg/ha (sorkezelés esetén 70 g/ha) dózisban, legalább 300 l/ha vízzel célszerű kijuttatni.

A vegetációs időszakban, irányított (levél alá) permetezéssel a kezelés további egy alkalommal bármikor megismételhető. A szer a kultúrnövény levelére kerülve nem szívódik fel, így nem befolyásolja károsan a következő évi rügydifferenciálódást.

A hatásspektrum kiszélesítése érdekében a magról kelő vagy évelő egyszikű és az évelő kétszikű gyomnövények ellen a szelektív és/vagy totális gyomirtó szerek engedélyezett dózisaival tankkombinációban javasolt kijuttatni.

További hatásfokozás céljából – kifejezetten száraz viszonyok mellett illetve túlfejlett, nehezen irtható gyomok jelenléte esetén – SPUR hatásfokozó adalékanyaggal  kombinálva célszerű alkalmazni!

Összegezve egyértelműen megállapítható, hogy a  almástermésűekben és csonthéjasokban való engedélyezésével egy olyan sokoldalú és gazdaságos gyomirtó szer kerül a gyümölcstermesztő kertészek kezébe, amely kedvező tulajdonságainak köszönhetően - az ágazat jelenlegi jövedelmezőségi viszonyait is figyelembe véve - hatékonyan képes megvalósítani a gyümölcsösök hagyományos és integrált gyomszabályozását!

Dr. Magyar László; www.sumiagro.hu

További részletek itt: http://www.sumiagro.hu/kategoria/gyomirto-szerek/pledge-50-wp/