A vetésforgóban a gabonafélék után rendszerint kapás növények, repce kerülnek elvetésre, de kisebb területen gyomosodási szempontból különösen érzékeny zöldségnövények is előfordulhatnak. A tavaszi vetésekben a gyomok közül  elsősorban az agresszív évelő gyomnövények jelentenek növényvédelmi problémát, de hasonló elmondható néhány nehezen irtható magról kelő gyomról is, mint például a tavasszal több hullámban kelő selyemmályva, parlagfű, szerbtövis, vadköles. Egyes kultúrákban, mint például a kukorica, széles hatású eljárások állnak rendelkezésre, de még ebben az esetben is hasznos a gyomfertőzést csökkentő tarló kezelések alkalmazása (1. ábra).  A többnyire vetés után, kelés előtt alkalmazott acetoklór hatóanyagú készítmények sajnálatos Európai Uniós visszavonása következtében a jövőben nagy valószínűséggel megnő az állománykezelések részaránya kukoricában. A tavasszal egyre kiszámíthatatlanabb időjárási körülmények miatt viszont fontos, hogy a kelés után alkalmazott kezeléseknek lehetőleg minél kisebb gyomnyomással kelljen megbirkózniuk. A már említett egyéves gyomfajok mellett a fakó muhar tömeges kelése szinte általános tarlón. A fakó muhar az egyszikűek ellen kukoricában állománykezelésként alkalmazott szulfonil karbamid típusú készítményekre kevésbé érzékeny, emiatt lényeges, hogy a tarlón ne hozzon magot. Akár az évelő, akár a magról kelő gyomok esetében a tarlókezelés szakszerű alkalmazása jelentősen hozzájárulhat a kukorica más a kezdeti gyomosodásra érzékeny kultúra sikeres termesztéséhez a rákövetkező évben.

1. ábra. Előző évi tarlókezelés nélkül a mezei acat az állománykezelés idejére már erősen visszavetette a kukorica fejlődését.

A tarló kezelésnél nem kell tekintettel lenni a kultúrnövény érzékenységére, ezért az adott gyomflóra ellen leghatékonyabb készítmény, vagy gyomirtó szer kombináció alkalmazására van mód. Évelő gyomok esetében fokozza a felszívódó készítmények hatását a nyári tápanyagfelhalmozás a földbeni szaporítóképletekben, mert ennek köszönhetően  a hatóanyag nagyobb arányban kerül a gyökérbe, tartósabb, alaposabb hatást kiváltva. Mind az évelő, mind a egyéves gyomnövények tarlón történő irtására hatékonyan alkalmazható a ROUNDUP® MEGA.

A ROUNDUP MEGA előnyei a tarlókezelésben
Rövid várakozási idő a talajmunkáig. Hagyományosan az első talajmunkára az évelő gyomok elpusztulása után kerülhetett sor. A ROUNDUP MEGA gyors felszívódásának és a növényben való szétterjedésének köszönhetően a művelést fenyércirok, tarackbúza esetében 2 nappal, a folyondár szulák, mezei acat esetében 3-4 nappal a kezelés után el lehet kezdeni (1-2. ábra), ha szükséges.  Indokolhatja a kukoricabogár tojásrakásának megelőzése vagy időben történő talaj előkészítés a következő növény (pl. repce) számára.

1-2. ábra. Kezeletlen, fenyércirok és folyondár szulákkal (bal oldalon), és  ROUNDUP MEGA 3,2 l/ha dózis hatása (jobb oldal) 2 napos, tarlókezelés utáni műveléssel 294 nappal a permetezést követően.

Megbízható hatás száraz, meleg időben. A magyarországi kontinentális klíma mellett általában száraz, meleg az időjárás július-augusztusban, amikor a leginkább időszerű a tarlókezelés. Kontrollált kísérleti körülmények között a ROUNDUP MEGA ilyen esetben is jobb hatásúnak bizonyult, mint a versenytársak (3. ábra).

Kiváló esőállóság. A jellemzően száraz nyári idő mellett is előfordulnak csapadékos időszakok, amelyek rendszerint gyors kialakulásúk. A kísérleti és gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a ROUNDUP MEGA akkor is jól hat, ha a kezelés utáni 1-4 órában csapadék éri a területet. Ettől függetlenül ajánlatos csapadékmentes időszakot választani a kezeléshez.

Parlagfű elleni hatás. A hivatalos gyomfelvételezések szerint Magyarországon tarlón a parlagfű a legelterjedtebb gyomnövény. Irtása kötelező, még virágzás előtt a pollenszórás megakadályozása érdekében. A ROUNDUP MEGA tövestől elpusztítja a növényt (4. ábra) szemben a kaszálással, amely után a növény újrahajt.

4. ábra. ROUNDUP MEGA (2,4 l/ha) hatása 2 héttel a kijuttatás után parlagfű, vadköles és fakó muhar ellen.

Talajnedvesség megőrzés
A ROUNDUP MEGA gyors felszívódásának és a teljes növényre kifejtett hatásának következtében a gyomok talajt szárító hatása megszűnik, sőt az elpusztult növények maradványai árnyékoló hatást kifejtve is védik a talajt. Ezzel szemben a nyári melegben, különösen a talajt sűrűn behálózó tarackos, rizómás évelő fajok  hamar elhasználják a művelt rétegben található talajnedvességet amennyiben kezeletlenek maradnak (5-6. ábra),

5. ábra. ROUNDUP MEGA –hoz hasonló tulajdonságú ROUNDUP készítménnyel, 1080 g/ha hatóanyag mennyiséggel kezelt tarackbúza középen, mellette a kezeletlent tartalmazó tenyészedényekkel. Öntözés azonos vízmennyiséggel történt az előző napon. Fotó: 2013. június 19.

6. ábra. A kezeletlen edényekben a talajt átjáró tarackok kiszárították a talaj, míg a középen elhelyezkedő kezeltben a talaj nedves maradt. Fotó: 2013. június 19.