A kalászos gabonában az elmúlt években előretörő T1-T2-es életformájú gyomnövények – nagy széltippan, veronikafajok, mezei árvácska vagy a tyúkhúr – ellen tavasszal már nehéz a védekezés. Ha a terület mélyfekvésű, kora tavasszal sokszor nem tudunk a nedves talajállapot miatt permetezni, csúszik a kijuttatási idő, ami meghiúsítja a sikerességet. Tovább bonyolítja a helyzetet az egyszikűek elleni gyomirtás, főleg, ha a nagy széltippan mellett/helyett a parlagi ecsetpázsit vagy olaszperje marad a következő kalászos kultúrában.

Ezen egyszikűekből 20-30 növény/m2 már 15-20 % termésveszteséget okoz. Többet, mint a kétszikű gyomnövények.

őszi búzaban erős nagy széltippan és pipacsfertőzés

A kezeletlen őszi búzaban erős a nagy széltippan- és pipacsfertőzés mértéke (Győr, 2020. június 18.)

A fentiek megoldására az FMC-Agro 2020 őszén egy új őszi kalászos gyomirtó szert hozott forgalomba. A Battle® Delta őszi búzában és őszi árpában használható egy- és kétszikű gyomok elleni készítmény, 400 g/l flufenacet és 200 g/l diflufenikán hatóanyag-tartalommal.

A Battle® Delta gyomirtót ősszel preemergensen, vagy korai posztemergensen, a kultúrnövény 1-5 leveles állapota között juttassuk ki 0,3-0,6 l/ha dózisban, amikor a gyomok szik-2 leveles állapotban vannak. A hatékonysághoz elengedhetetlen a bemosó csapadék, viszont a készítmény hosszú tartamhatással bír, mely biztosíték a megfelelő hatásra. A készítmény szelektív, permetezés utáni nagy mennyiségű csapadék sem okoz kárt a kalászosokban.

A gyomirtó szer kiváló hatékonysággal bír a nagy széltippan, veronikafélék, mezei árvácska, tyúkhúr, pipacs, pásztortáska és a legtöbb kétszikű gyomnövény ellen. Hazai és külföldi adatok alapján nagy széltippan ellen a 0,3 l/ha dózis is kiváló hatékonyságú. Ez esetben egyes kétszikűek elleni hatás gyengébb, viszont az ősszel is felhasználható Ally® Max kétszikűirtóval ez kiegészíthető. Az FMC saját kísérleti tapasztalatai alapján a 0,6 l/ha dózis a parlagi ecsetpázsit ellen magas hatékonysággal bír, olaszperje ellen szintén jó eredményeket érhetünk el, ami az őszi gabona korai erőteles fejlődését biztosítja.

tiszta, gyommentes őszi búza állomány

Őszi Battle® Delta kezelés (0,6 l/ha) eredményeképpen tiszta, gyommentes őszi búza állomány

Az FMC-Agro által ajánlott technológia a gyomokhoz igazodik:

1. Ha a területen a nagy széltippan és a kétszikű gyomok a jellemzőek (pipacs, kamillafélék, repce árvakelés, vadrepce, ebszikfű, tyúkhúr stb.): Battle® Delta 0,3 l/ha + Ally® Max 28 g/ha + Trend® 90 0,1 % korai posztemergensen kijuttatva.

2. Ha parlagi ecsetpázsit és/vagy olaszperje-fertőzés van a területen és mellette a kétszikűek ellen is védekezni kell (veronikafajok, mezei árvácska, tyúkhúr, árvacsalán félék, ebszikfű stb.): Battle® Delta 0,6 l/ha preemergens vagy korai posztemergens kezeléssel.

Válassza az FMC őszi gyomirtási technológiáit, ha Önnek is problémái vannak kalászosokban a korán csírázó egy- és kétszikű gyomokkal! Bízunk benne, hogy új őszi gyomirtó szerünk Önt is segíti majd a kalászos gyomok elleni védekezésben és bizonyítani fogja hatékonyságát.

www.fmcagro.hu
Facebook: @FMCAgroHungary

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.