80-as hektolitertömegű termés őszi búzából, 7 t/ha feletti termés mindössze egyetlen kijuttatással a tavaszi fejtrágyák terén, vagy még a drámai 2022-es évben is 5 t/ha felett tartott kukoricatermés és 3,5 t/ha napraforgótermés. Az ICL műtrágyák esetében lehetne a sort a szabályozott tápanyagleadással vagy az NPK termékeknél is elérhető kiegészítő mikroelemsorral kezdeni, de Nemes Szabolcs, a Vas megyében található Jurisich Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője szerint beszédesebb tapasztalat, hogy változó klimatikus viszonyok dacára is működnek.

A 700 hektáros, ebből 240 hektáron ökológiai gazdálkodást folytató gazdaság szakértője szerint mindezt ráadásul olyan előnyöket biztosítva teszik, hogy még a mostani gazdasági környezetben sem kell választani spórolás és növénytáplálás között egy gazdaságban.

Tapasztalatokról, bevált tápanyagokról kérdeztünk, valamint összegyűjtöttük az ICL műtrágyagyár kijuttatási javaslatait tavaszi fejtrágyázáshoz.

Fejtrágyázás Agromaster burkolt NPK-val: azonos árért mintha feldoppingolnánk a 27%-os nitrogént

Hiába a plusz csapadék, savanyú 4,4-6 talaj pH-val rendelkező agyagbemosódásos erdőtalajon gazdálkodva is adott a kihívás az agronómusnak évről évre. Nemes Szabolcs, az 1993-as alapítású és mára 700 hektáron gazdálkodó Jurisich Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője szerint ugyanis 240 hektáron, ökológiai gazdálkodást folytatva, csapadékos évben a gombabetegségekkel kell küzdeni a tritikálé-, rozs-, bíborhere-, feketezab vagy épp olaszperje-kultúrákban, míg extrém aszályos évben a csapadék terméscsökkenéssel járó hiánya öntözés nélkül Nemescsó térségében is csak plusz technológiával tompítható. A terméskilátások és főként az első osztályú termésminőség fenntartásához ezért különösen ügyelnek a tápanyag-gazdálkodáson belül a tápanyagpótlás minőségére. A gazdaság tapasztalatai és szántóföldi kísérletei is egy irányba mutatnak: az optimálisan feltöltött, mikroelemekkel is jól ellátott állomány nagyobb gombafertőzési nyomással rendelkező években épp úgy jobban teljesít, mint amikor az aszálytűrés kitolása a cél.

ICL műtrágyákkal kezelt kukoricaállományok 2022-ből:

Fotó: mutragya.icl-agro.news/

ICL műtrágyákkal kezelt kukoricaállományok 2022-ből:

ICL műtrágyákkal kezelt kukoricaállományok 2022-ből: a szabályozott tápanyagleadás növeli az állomány stressztűrését! – fotó: mutragya.icl-agro.news

A gazdaságban 5 évvel ezelőtt azért figyeltek fel az ICL műtrágyákra, mert nemcsak kiválóan teljesítenek mindkét időjárási véglet idején, de formulációjukkal a műtrágyákra fordított pénz is nagyobb biztonságban van.

"Lassan 5 éve alapvetőek az üzemi technológiánkban az ICL műtrágyák, aminek épp úgy vannak szakmai okai, mint pénzügyi. A termékekre az Agromaster burkolt NPK műtrágyák miatt figyeltünk fel, amivel fejtrágyaként kiválóak a tapasztalataink őszi búzában, kukoricában és napraforgóban. Amíg egy hagyományos mészammonsalétrom műtrágyával a bemosócsapadék után tápanyagbőség, majd ismételt kijuttatás nélkül „kiéhezés” között ingázik egy állomány, addig például az Agromaster 40-0-5 burkolt nitrogénforrása egyfajta tápanyagraktárként folyamatosan elérhető 2 hónapon át a növényeknek. A harmonikus tápelemhatással kevesebb nálunk a gombás megbetegedés, ráadásul, ha szeretnénk, elérhetőek olyan Agromaster-összetételek is, amelyekkel egyben komplett mikroelemsor is kijuttatható. Mi ezt a konvencionális kultúrákban inkább lombtrágyákkal oldjuk meg, ezek az Agroleaf levéltrágyák szintén az ICL-től. A prémium műtrágyák használata nem csak a termésnek kedvez, a szabályozott tápelemhatásnak köszönhetően megspóroljuk ugyanis az ismételt kijuttatás költségeit, majd a kisebb talajtömörödés miatt ismét spórolunk a talajjavításnál” – meséli Nemes Szabolcs.

Az Agromaster burkolt NPK műtrágya és Polysulphate ásványi trágya kezeléseket 1. osztályú terméssel hálálják meg a kalászosok!

Az Agromaster burkolt NPK műtrágya és Polysulphate ásványi trágya kezeléseket 1. osztályú terméssel hálálják meg a kalászosok! – fotó: mutragya.icl-agro.news

Milyen eredményt képesek biztosítani ezek a műtrágyák? Nemes Szabolcs normál évjáratok eredményeiből éppúgy hoz példákat, mint a drámai 2022-es évből.

Őszi búzában az eredményeink 7-8 t/ha között alakulnak, 2022-ben is 7,2 t/ha lett az eredményünk, itt végeztünk egy összetett kísérletet, ahol az ICL termékeket vetettük össze más műtrágyákkal. Amennyiben a minőségi termés a célunk, egyértelműen az ICL műtrágyákat érdemes választani, ugyanis hektolitersúly tekintetében ez biztosította a legjobb, 80-80,6-os eredményeket, amivel kiváló I. osztályú gabonát arathattunk le. Ehhez tavaszi fejtrágyázáshoz 200 kg/ha mennyiségben juttatunk ki Agromaster 40-0-5 burkolt NPK műtrágyát bokrosodás végén, szárba indulás előtt tavasszal, majd a zászlólevél megjelenésekor következik az Agroleaf Power Total 20-20-20 + mikroelemcsomag lombtrágya 4-5 kg/ha dózisban 1000 liter vízben feloldva. A kukorica és a napraforgó esetében is az ICL Agromasterek váltak be nálunk fejtrágyázás terén. A kukorica 5-7 leveles állapotában sorközművelő kultivátorral, míg a napraforgónál 4-6 leveles állapotban juttatunk ki 100 kg/ha Agromaster 40-0-5 burkolt NPK műtrágyát. Majd ezt követi a napraforgóban és repcében az Agroleaf Crop Oil kezelés, ami az olajtartalomnak tesz jót. Kukoricában 2022-ben is sikerült 5,5 t/ha szintet tartani, a napraforgó termés 3,5 t/ha körül alakult.”

Az Agromaster burkolt NPK műtrágyák előnyei termelői szemmel:

  • A részben burkolt műtrágya aszályban vagy súlyos esőzések idején is kisebb nitrogénveszteséggel dolgozik, mint egy hagyományos NPK termék.
  • A burkolat E-max technológiája napi szinten szabályozza a tápanyag-felszabadulást, így csak akkor bocsájt ki tápelemeket, amikor a növény amúgy is igényli azokat.
  • Az Agromaster burkolt NPK műtrágyák számos kultúraspecifikus összetételben érhetőek el a piacon – a műtrágyák között van 1-2; 2-3; 3-4; 4-5 és 5-6 hónapos hatóidejű változat is.

ábra

Forrás: mutragya.icl-agro.news

Az ICL műtrágyagyár kijuttatási javaslata tavaszi fejtrágyázáshoz Agromaster műtrágyákkal:

  1. Kukorica és búza - Agromaster 40-0-5 + 4,5 SO3 200 kg/ha
  2. Napraforgó - Agromaster 40-0-5 + 4,5 SO3 150-200 kg/ha

A növények fejlődési fázisaihoz igazodó Agroleaf Power lombtrágyák:

A lombtrágya-kezelésekhez az állományok fejlődéséhez hangoltan elérhető összetételek, amelyek speciális M-77 és DPI (Double Power Impact) kiegészítéseivel a tápelemek gyorsabban épülnek be, és kitolt hatástartammal vehetőek fel a növényeknek.

  1. Agroleaf Power Total (20-20-20+mikroelemcsomag): általános célra, a tápanyagellátás javítására ideális. Javasolt dózisa gabonák, kukorica, napraforgó és repce estében 4-5 kg/ha.
  2. Agroleaf Crop Oil (6-18-31 + 2MgO+mikroelemcsomag): speciális lombtrágya az olajszintézis fokozásához. Napraforgóban csillagbimbós állapotban, repcében becők kötődése után kijuttatva 4-5 kg/ha dózisban.

Igazoltan egészségesebb tritikálé állomány biotermesztéssel: kell a Polysulphate ásványi trágya!

Az ökológiai gazdálkodás terén kiváló tapasztalatai vannak a Jurisich Zrt.-nek a Polysulphate ásványi trágyával kapcsolatban is (48% SO3, 14% K2O, 6% MgO, 17% CaO). Az Anglia partvidékén 1200 méteres mélységben bányászott tápanyag ugyanis szulfátos formában tartalmazza a tápelemeket, amelyeket kémiai beavatkozások nélkül őrölnek, rostálnak, ezzel biogazdálkodásban is bevethető terméket jelent.

„A Polysulphate ásványi trágyát az ökológiai gazdálkodásunk számára fontos tritikáléban szoktuk alkalmazni 150 kg/ha dózisban. Számos jó tulajdonsága van, a növények egészségesebbek, erősebbek, a termény jó minőségű és jobban tárolható. A hatásfokáról egy kísérlet részeként is meggyőződtünk, kontroll meghagyása mellett kezeltünk egy táblát Polysulphate-tal, ahol júliusig rendszeresen végeztünk levélanalízist. Minden laboreredmény azt mutatta, hogy a makorelem-feltöltöttség azokban a növényekben lényegesen jobb, ahol alkalmaztuk a Polysulphate-ot. A benne található kén nem csak a beltartalmi mutatóknak kedvez, a segítségével a növények nitrogénfelvétele is fokozódik. A tápelemek ráadásul kimosódásnak ellenálló ásványi formában érhetőek el a termékben, akár 60 napos hatástartamot biztosítva azok felvételéhez.”

Az ICL műtrágyagyár kijuttatási javaslata tavaszi fejtrágyázáshoz:

  • Polysulphate ásványi trágya gabonanövények fejtrágyázásához – 150 kg/ha.

ICL polysulfate

Fotó: mutragya.icl-agro.news

Keresse Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnököt, területi képviselőt további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

Telefon: +36304881479

Email: gabor.racz@icl-group.com