„A kísérlet célja, hogy hosszútávon összevethető tudományos és a termelők számára gyakorlatban is hasznosítható eredményekkel szolgáljon az egyes technológiák hatékonyságáról” – mondta el Kabai Gábor, a KWIZDA bio üzletág vezetője Felsőnánán, a 2016. április 5-én megtartott bejáráson. A programba bevont 420 parcellán ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett szereket és környezetvédelmi, talajterhelési szempontokat is vizsgálnak.

növény

"Hazánkban a tudás mindig is érték volt, legyen érték az együttműködés is úgy a gazdasági kapcsolatokban, mint a gazdálkodásban. Emiatt is példaértékű ez a kezdeményezés. Itt is, mint oly sok más területen, szükséges az összefogás. A kutatóknak fontos, hogy folyamatos, szoros kapcsolatot építsenek ki a gazdákkal. A gazdáknak pedig fontos, hogy a kutatások eredményei – mind a nagy–, mind a kisebb, családi vállalkozások számára – közérthető formában legyenek elérhetőek" – mondta el Vendégh Edit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei igazgatója.

Kwizda

A Terepszemle program a Kwizda Agro 2015 őszén indított kisparcellás, demonstrációs jellegű kísérlete. Az ország 3 pontján, összesen 420 parcellán 4 kultúrát – repcét, búzát, napraforgót és kukoricát – termesztenek különböző védő- és tápanyagok felhasználásával. Saját termékeiken kívül más gyártók technológiáit is vizsgálják. A Terepszemle hosszútávon segíti a gazdákat a jövedelmező gazdálkodási gyakorlat kialakításában.

A három helyszínen kialakított parcellákon a standard kezelések azonosak (pl. vetés, alapműtrágyázás, preemergens gyomirtás stb.). Azok a parcellák, amelyek egy-két kezelésben vagy inputanyagban egymástól eltérőek, de azonos szakmai témájúak, egy-egy blokkot alkotnak. Szakmai téma lehet pl. a gyomirtás, a fungicid, fajta- és vetésidő, levéltrágyázás. A kísérlet ezeknek a különböző blokkoknak (pl. fajta és starter, gyomirtás módja stb.) a rendszeréből épül fel és ezeken belül végzik el a méréseket és a különböző vizsgálatokat.

kwizda

A Kwizda megbízásából egy, a Kwizdától független külső cég végzi a vetést (Agrofil Kft.), egy másik pedig a blokkonkénti kezeléseket, illetve a méréseket (Syntech Kft.). A programban vetéstől az aratásig összesen 201 munkafázisra osztották fel a tevékenységeket, melyek mindegyikét dokumentálják. A termelési év során összesen 4000 mérést, mintafelvételt végeznek. Így az egyes növénykultúrákban nagyszámú mérésre kerül sor: pl. mérik kelésnél a tőszámot, a gyökérnyak átmérőt, a gyökér tömegét, a bokrosodás mértékét, a gyomirtási hatékonyságot és a lombtrágyázás hatásait is. Utolsó fázisként pedig a termés és az egyes kultúrák beltartalmi adatainak feldolgozása következik. A napraforgónál és a repcénél az olajtartalmat, a kalászosoknál a fehérje- és sikértartalmat, a kukoricánál pedig a keményítőtartalmat vizsgálják.

diagram