Az őszi vetésű növények sem mentesek a stressztől. Bár a tenyészidőszak vége fele már a hőségre is számítani lehet, ez általában már nem befolyásolja a vegetatív és a generatív fejlődést, de az érésre még lehet negatív hatással. A tavaszi időszakban azonban számos olyan környezeti vagy emberi hatás érheti az állományokat, amelyek káros hatással vannak a fejlődésre, a termésre vagy a minőségre.

növénykondicionáló

Forrás: Syngenta Magyarország Kft.

A környezeti tényezők közül a korai kitavaszodás miatt bekövetkező erőteljes fejlődéskor érkező hidegbetörés által okozott fagykárokat érdemes megelőzni megfelelő stresszkezelő készítménnyel. Kalászos gabonákban okozott kár a növények fejlettsége okán kevésbé jelentős (bár látványos), viszont repcében gyakran zöldbimbós vagy virágzó az állomány a stressz bekövetkeztekor. Ilyenkor egy hirtelen hidegbetörés komoly fagyokkal jelentős károkat képes okozni a virágzó állományokban.

A változó klímánkon egyre gyakrabban előforduló jelenség a február és április közötti időszakban tapasztalható száraz, akár aszályos időjárás. Ilyenkor különösen a sekély gyökérzetű kalászos gabonák szenvedhetnek, amely a periódus hosszától függően jelentős termésdepressziót is okozhat. Ezt az időszakot is érdemes valamilyen biostimulátor készítménnyel lefedni, amellyel csökkenthető a növényre gyakorolt negatív hatás.

A stresszkezelésben érdemes megkülönböztetni két fontos területet. Az egyik az előrejelezhető, a kultúrnövény számára kedvezőtlen időjárási tényezők elleni védelem. Itt a stresszhelyzet bekövetkezte előtt pár nappal kezelve készítjük fel a termesztett növényünket a kedvezőtlen külső körülményekre. A másik helyzet, amikor egy hirtelen, akut stressz jelentkezik, ami után a minél gyorsabb regeneráció a cél. Ekkor egy olyan összetételű terméket érdemes választani, amely rendelkezik a gyógyulást felgyorsító tulajdonságokkal.

A Quantis nevű biostimulátor, az összetétele miatt kiválóan alkalmas a várható stresszhelyzetek megelőzésére, illetve azoknak a negatív hatásainak mérséklésére. A termék nagy arányban tartalmaz széntartalmú vegyületeket (elsősorban cukrokat), emellett számos hasznos aminosav és fontos tápanyag is van a termékben. Külön kiemelendő magas kalciumtartalma, amely a stresszjelzés elindításának folyamatában esszenciális.

Szintén jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, amely az élettani folyamatok mellett a stressztoleranciában játszik jelentős szerepet. Átlagosan 2% aminosav tartalma, ebből 0,4-0,6% szabad aminosav. Magas aszparaginsav-, glutaminsav- és alanin koncentráció jellemzi, de ezen kívül tartalmaz még többek között prolint és glicint is. Ezek a fehérjeszintézishez fontosak, továbbá antioxidáns és kelátképző hatásúak, valamit ozmoprotektánsként is működnek.

syngenta

Quantis és Vixeran hatása az őszi búza termésére, Szarvas 2023  – forrás: Syngenta Magyarország Kft.

A Quantis a stressz bekövetkezte előtt alkalmazva, a benne található összetevőinek köszönhetően képes aktiválni a sejtrendszert (géneket és az anyagcsere folyamatokban szerepet játszó védekezési útvonalakat). Amikor stressz lép fel a Quantis összetevőinek hatása először a sejtek és a szervek szintjén jelentkezik és fiziológiai szinten mérhető, ami a hozam fenntartását, javulását eredményezheti.

A Quantis bármilyen szántóföldi kultúrában kijuttatható 1-2 alkalommal 2,0-3,0 l/ha dózisban. A felhasználás ideje a kultúrnövény korai fejlődésétől a virágzásig terjed, de minden esetben célszerű a stresszhelyzet bekövetkezte előtt 2-3 nappal kijuttatni. Így biztosítható, hogy a növény a leginkább felkészüljön a számára kedvezőtlen időszakokra.  Gombaölő, rovarölő szerrel vagy regulátorral, levéltrágyával, nitrogénmegkötő készítménnyel egymenetben kijuttatható.

Gyomirtó szerrel, különösen ALS hatásmechanizmusú hatóanyagot tartalmazó készítménnyel nem javasoljuk az együttes kijuttatást. A Quantis használata az AÖP programokban 1 pontot ér!