Speciális hatásmódjuknak köszönhetően egy olyan új technológiai elemként kell tekintenünk rájuk, amelynek összetett hatásmódját korábban még nem ismerhettük teljes részleteiben. Komplex összetételük miatt ugyanis olyan sokszínű módon stimulálják a növények életfolyamatait, ahogyan ezt nem is gondolnánk…

Az UPL egyedülálló abban a tekintetben, hogy a portfóliójában csakis olyan régóta bevált és többségében növényspecifikus stimulátorok vannak, amelyek hazai viszonylatban, szakmailag az élvonalbeli biostimulátor-forgalmazók közé emelik a céget. A kínálatban megtalálhatóak nemcsak a tengeri alga alapú stimulátorok, – amelyek 5 különböző felhasználási területre alkalmazhatóak –, hanem egy jól ismert és különleges hatásmódú készítmény, az Atonik is.

Cikksorzatunkban bemutatjuk, hogy az UPL kínálatában lévő, eltérő hatásmódú biostimulátorok milyen lehetőségeket kínálnak arra, hogy a kukoricanövényeinket az egyes fenológiákhoz igazítva, specifikus módon segítsük a növekedésükben, fejlődésükben. Az első részben a tengeri alga-alapú biostimulátorokról esett szó. A cikk elolvasható ezen a linken.

Ebben a második részben pedig az egyik legrégebbi és egyben legismertebb biostimulátorról, az Atonikról lesz szó.

Atonik – Az életfolyamatok speciális aktivátora kukoricában

A biostimulátorok közül az Atonik az egyetlen a hazai piacon, amely olyan komoly kísérleti háttérrel és speciális engedélyokirattal rendelkezik, hogy az ún. Annex I. listán van. Ennek megfelelően növényvédő szereknek megfelelő engedélyokirattal rendelkezik, a köznyelvben „Zöld könyvnek” nevezett 2 kötetes kiadványban nem a második, hanem – a biostimulátorok között egyedülálló módon – az első kötetben, a növényvédőszerek között található meg. A legjobban ismert és leginkább feltérképezett hatásmódú készítményről van szó, hatásait génekre lebontva ismerjük, és évtizedes tapasztalatokkal rendelkezünk a hatásáról, felhasználásáról.

Az Atonik évtizedek óta jelen van a hazai piacon, és népszerűsége a mai napig töretlen. Az Atonik különleges hatásmódjáról az a három szerves hatóanyag gondoskodik, amelyet a japán növényélettani kutatások alapján e készítmény tartalmaz. E vegyületek egyébként természetes módon a növényekben is megtalálhatóak.

A kukoricában való felhasználását hosszú évek óta vizsgáljuk a legnagyobb vetőmagházakkal közös kísérletekben és az Atonik használatával számos, nagyon kedvező eredményt értünk el. Az Atonik vegetatív és generatív hatásmóddal is rendelkezik egyszerre, tulajdonképpen bármilyen fenológiai állapotban is ki lehet juttatni, mindig azt a folyamatot segíti éppen, ami a növényben zajlik. A készítményről közismert, hogy nagyon jól tudja segíteni a megporzást, így sok zöldségkultúrában évtizedek óta ilyen céllal történik a felhasználása. Szántóföldön ebben a funkcióban elsősorban a hibrid kukorica termesztésében használható eredményesen, ugyanis a rosszabbul kötődő vonalak esetén sokszor igen számottevő terméstöbbletet tudtunk a használatával elérni. Az átlagos termésnövekedés kb. 5% körüli, ez bőven megtérülő befektetést jelent. Egyes esetekben azonban ennél lényegesen több, akár 10% feletti terméstöbblet is elérhető volt az Atonik felhasználásával! (lásd 1. sz. kép)

Az Atonikkal való kezelés hatása a hibrid kukorica terméskötődésére

1. sz. kép: Az Atonikkal való kezelés hatása a hibrid kukorica terméskötődésére (Kondoros, 2017.) – fotó: UPL

A képen a felső két sor a kezeletlen kontroll, az alsó két sor pedig az Atonikkal kezelt parcella termése. A szemmel látható különbség 10% feletti terméstöbbletet jelentett tábla szinten az Atonikos terület javára.

A kísérletekben legjobban bevált technológia a következő: az anyasorok 10%-os bibe virágzásánál kell a készítményt 0,75 l/ha dózisban kijuttatni. Az Atonik jól keverhető rovar- és gombaölő szerekkel, így akár ezekkel egy menetben is kijuttatható. Mivel igen hosszú a készítmény hatástartama, így akár 2-3 hétig is segíti a megporzást és a növény további fejlődését és az esetleges egyéb stresszhatások kivédését.

Ha összevetjük a mostani és az előző cikkben leírtakat, akkor láthatjuk, hogy a különböző hatásmódú és hatóanyagú biostimulátorok lehetővé teszik a kukoricanövények fenológiához igazított, specifikus kezelését. A cink és alga tartalmú Zeal készítményt így a fejlődés kezdeti szakaszában, a csődifferenciálódás idején, amíg az Atonikot a virágzás elején tudjuk a leghatékonyabban alkalmazni a a termés mennyiségének növelésére.

Vasas László
területi képviselő
UPL Hungary Kft.