"Kevesen tudják, hogy az első levendulatövek bencés szerzetesekkel érkeztek hazánkba Olaszországból és hosszú időn keresztül gyógynövényként alkalmazták azokat a kolostorokban. Szintén érdekesség, hogy a valódi levendula megszárított virága hivatalos volt már a Magyar Gyógyszerkönyv 1871. évi első kiadásában is, továbbá hivatalos gyógynövénydrog a jelenleg hatályos VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is” – avat be minket Lakatos Márk, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusának mesteroktatója.

levendula

A hazai gazdálkodók 2022-ben 216 hektáron termesztették a valódi (Lavandula angustifolia) és a hibridlevendulát (Lavandula × intermedia) – fotó:pixabay.com

Mint megtudjuk tőle, Tihany a levendulatermesztés bölcsőjének tekinthető, Bittera Gyula (1893-1970) illóolajgyáros pedig az üzemi méretű levendulatermesztés megalapítója, aki 100 évvel ezelőtt, az 1920-as évektől kezdődően létesítette tihanyi ültetvényeit. Ez az öreg levendulás ma természetvédelmi oltalom alatt áll.

A hazai gazdálkodók 2022-ben 216 hektáron termesztették a valódi (Lavandula angustifolia) és a hibridlevendulát (Lavandula × intermedia).  Emellett persze a lila virágzatú, illatos, kezdetben kolostori gyógynövényt a házikertekben is szívesen ültetik.

„Ezek közül 185 hazai és 44 határon túli olyan levendulásról van tudomásunk, amely a közönség számára is nyitott. Valamennyi levendulás „szedd magad” akcióval várja a vendégeket, és több helyszínen kézműves foglalkozásra is várják az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat” – hangsúlyozza Lakatos Márk, aki a nyitott levendulásokról egy kiváló térképet is készített.

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.