A növénytermesztésben a peszticideken túl a műtrágya felhasználás okoz nagyobb környezeti terhelést (talajok szerkezetének romlása, savanyodás, talajélet leromlása stb.), ezért fontos az olyan környezetkímélő, költség hatékony trágyázási technológia alkalmazása, mely biológiai hatással is rendelkezik, és ezáltal fokozza a tápelemek felvehetőségét a talaj fizikai és mikrobiológiai tulajdonságainak a javításával. Az ilyen trágyázási rendszer egyik eleme a mikrogranulált starterműtrágyák alkalmazása. Fontos, hogy a forgalomban lévő mikrogranulált starter műtrágyák közül nem mindegyik rendelkezik biológiai hatással, ezért a megválasztásánál keresse fel a honlapunkat. (www.cheminova.hu)
A Cheminova Magyarország Kft. biológiai hatású mikrogranulált starter műtrágyái a Radistart Turbo és a legújabb fejlesztésű Radistart Algit. A biológiai hatás eléréséhez több módszer is lehetséges, de a legjobb megoldás az olyan összetevők használata, melyek a természetben is fellelhetők. Ezt a tulajdonságot a Radistart Turbo és a Radistart Algit esetében sikerült megvalósítani.

A Radistart Turbo (Biológiai hatású startertrágya és talajkondicionáló 4,5 m/m% N; 24 m/m% P2O5; 1,5 m/m% K2O; 3,5 m/m% CaO; 1,5 m/m% MgO; 5 m/m% SO3; 2 m/m% Zn; 12,5 % Zeolit; 10 % Amalgerol tartalommal)   biológiai hatását az Amalgerol talaj- és növénykondicionáló készítmény biztosítja, amely több mint 20 éve a növénytermesztési technológiák jól bevált eleme.

A talajok mikrobiális életét jelentősen javítja, életteret és energiát biztosítva a talajban élő honos mikroorganizmusoknak, elősegíti a tápanyag feltáródást és a jó talajszerkezet kialakulását (levegős, jó vízgazdálkodású talaj).  A növénnyel kapcsolatba kerülve látványosan fokozza a gyökérrel szimbiózisban élő  mikorrhiza népesség növekedését (akár 7- szerese is lehet), melyek segítségével,  sokkal távolabbról is biztosítottá válik a víz és a tápanyag felvétel, harmonizálja a tápanyag ellátottságot, fokozza az anyagcsere folyamatokat, erősíti a növények stressz tűrő képességét és a növények  jobb kondíciója a hozamokban és a minőségben valósul meg. A hagyományos mikrogranulált starter műtrágyák esetében tapasztalható volt, különösen a kötött talajok esetében, hogy a formuláció és a magas koncentráció ellenére a hasznosulás nem volt megfelelő. A Radistart Turbo bevezetésével a készítményben lévő Amalgerol, már ismert biológiai hatása bizonyító erejű.



Balra Radistart 15 kg/ha, jobbra üzemi kontroll 2012

 

A Cheminova Magyarország Kft. legújabb biológiai hatású mikrogranulált starter műtrágyája a Radistart Algit.

A Radistart Algit (Biológiai startertrágya 10 % zeolit; 15 % alginit; 6,6 m/m% N; 30 m/m% P2O5; 3,5 m/m% CaO; 1,5 m/m% MgO; 2 m/m% Zn; 0,5 m/m% Fe; 0,1 m/m% Mo; 100 ppm Ti; 100 ppm Va tartalommal), olyan biológiai hatású műtrágya, mely olyan anyagokat is tartalmaz, mint a zeolit és az alginit, melyek a természetben is megtalálhatók és egyensúlyban tartják a talaj fizikai és kémiai tulajdonságait elősegítve a tápelemek felvehetőségét.

A zeolit Magyarországon, Tokaj-Hegyalján található különleges kőzet, kémiailag a szilikátokhoz tartozik. Több millió évvel ezelőtti vulkán kitörések során felszabaduló elemek kötődtek meg a kristályrácsában, melyeknek egy része a mai termő talajainkból már hiányzik, illetve nehezen érhető el a növények számára.

Olyan mezoelemeket, mikroelemeket, esszenciális elemeket tartalmaz melyet más műtrágyákban nem találhatók meg és a növények alapvető életfolyamataihoz szükségesek. A Radistart Turbo és a Radistart Algit egyik alapanyagaként alkalmazott zeolit egy speciális, szabadalmaztatott feltárási eljárás következtében, képessé válik a növényeket ezen nyomelemekkel ellátni. (Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Cu, Zn, Mo, Co, B, Ni, V, Ti, Se, Si, Al) Óriási fajlagos felületén (60 m2/g) reverzibilisen megköthetők plusz tápelemek is, így megfelelő tápelem arányokat tudunk biztosítani a fiatal növények számára.

Az alginit olyan megkövesedett alga biomasszából és elmállott tufából álló kőzet, amely 4-5 millió évvel ezelőtt keletkezett különleges körülmények között, Magyarországi területen. Az alginit mind a talajra, mind a          növényekre pozitív élettani hatással bír. Talajjavító hatása a zeolithoz hasonlóan bizonyított. A talajok szerkezetét kedvezően megváltoztatja, jó hatással van a talaj vízmegtartó képességére. 1 kg alginit akár 1 liter vizet is képes reverzibilisen megkötni, megakadályozza a növények számára szükséges, fontos tápanyagok kimosódását és elősegíti azok folyamatos hozzáférhetőségét. Humusztartalma elérheti a 45 %-ot is, mely huminsavakban gazdag és ez nagymértékben elősegíti a tápanyagok hasznosulását javítva a talaj huminsav és fulvósav arányát. Ezáltal javul a talaj nitrogénszolgáltató képessége és serkenti a növények gyökérzetének vízfelvevő képességét is. Az alginit önmagában is rendkívül gazdag ásványi elemekben. Eddig 64 ásványi elemet mutattak ki belőle, melyek közül kiemelkedő a nitrogén, a foszfor, a kálium és a magnézium tartalma. Magas mész tartalma (30-40%) szintén jelentős. Az egyoldalú NPK műtrágyázás jelentős mértékben tehető felelőssé a talajok elsavanyodásáért. Szakmai hiba, hogy NPK trágyázást (különösen 5,5 pH alatti területen) meszezés nélkül alkalmazzunk. Gyakorlati adatok alapján hektáronként 100 kg NPK műtrágya hatóanyagra vonatkoztatva ammónium-nitrát esetén 160 kg, karbamid műtrágya esetében pedig 180 kg kalcium-karbonátot kellene kiszórni a műtrágyák savanyító hatásának a kompenzálására. Az alginit magas mész tartalma a gyökérzet körül részben orvosolja ezt a problémát is. Magas cinktartalma elősegíti a gyökérzet további erősödését és ellensúlyozza a tápelemek antagonizmusából eredő tápelem felvételi problémákat. Kalcium és magnézium tartalma fokozza a készítmény zeolit és alginit tartalmának biológiai hatását és részben biztosítja a növények kalcium és cink igényét is.
További információ: www.cheminova.hu

Tamasi József
Cheminova Magyarország Kft.