Ahogy azt már megszoktuk, a KITE Zrt. jelentős gépparkkal képviseltette magát az idei NAK Szántóföldi Napokon. Az egyenleg: 1000 m2-en 21 gép az állógépbemutatón és 15 gépkapcsolat a technológiai seregszemlén. A cég nem csak "vasat" árul, komplett szántóföldi bemutatóparcellákon vezette végig az érdeklődőket. Régóta tudjuk azonban, hogy ha a KITE Zrt-ről van szó, a számok nem puszta adatok, hanem valódi értéket és profizmust takarnak.

John Deere traktorok

Messziről felismerhető, melyik kiállítónál járunk – Fotó: Liza agrophoto

A rendezvény, azon kívül, hogy nagy öröm volt újra személyesen is találkozni gépforgalmazónak és partnergazdaságainak, egy másik jelentőséggel is bírt a vállalat számára. Mi is ez?

John Deere traktor és vetőgép

Egyes gépek értékesítése helyett rendszerszemlélet – Fotó: KITE Zrt.

Az Európai Unió olyan rendelkezéseket vezetett be, amelyek komoly kihívások elé állítják a gazdákat

Nincs ez máshogy a magyar mezőgazdászokkal sem. A nagy port kavart Europian Green Deal célkitűzései szerint a következő 10 évben növelni kell a biodiverzitást, és 50%-kal csökkenteni kell a felhasznált növényvédő szerek, és 20%-kal a felhasznált műtrágya mennyiségét. Ilyen előírásoknak megfelelve azonnal érezhetővé válik a hozamban, ha nem tudjuk megóvni növényeinket a betegségektől és kártevőktől, valamint nem tudjuk kiszolgálni növekedésükhöz szükséges igényeiket.

KITE gépek a NAK Szántóföldi Napokon

Az idei NAK Szántóföldi Napok rendezvényen – Fotó: Liza agrophoto

Ezekre a kihívásokra minél gyorsabb és fenntarthatóbb választ kell találniuk a gazdáknak. Ebben jelentős szerep jut annak a technológiai rendszernek, komplex megoldásnak, amelyet a KITE Zrt. több mint 10 éve kifejlesztett, és azóta is folyamatosan épít.

Hogyan tud a gazdaság megfelelni a kihívásoknak?

Nem elég, hogy a szabályok szerint le tudjuk „papírozni”, hogy kevesebb inputanyagot használtunk fel, hanem azt is el kell érni, hogy a kevesebb kijuttatott anyag ellenére a hozam tartható szinten maradjon, sőt, növelhető legyen. A megoldás tartalmazza:

  • azokat a géprendszereket, amelyek végrehajtják a technológiát, és
  • azokat a szolgáltatásokat, IT-megoldásokat, automatizmusokat és applikációkat is, amelyeket a korábbi években épp az ilyen nehéz időszakokra fejlesztettek ki.

mezőgazdasági drón szántóföld felett

Az átállás lépésről lépésre is megvalósítható – Fotó: KITE Zrt.

Egyedi megoldások helyett rendszerszemlélet

Az 1970-es években alakult vállalat az évtizedek során olyan termelési rendszereket, gépkapcsolatokat alkotott, amelyek bebizonyították, hogy a cég nem csupán gépeket ad el, hanem fontosnak tartja, hogy eszközei komplett technológiába illeszthetőek legyenek.

A magyarországi szántóföldi kultúrában olyan rendszert alakítottak ki, amely a növények (gyakorlatilag a gumósok kivételével mindegyik) több mint 90 százalékában működik. Ráadásul a teljes technológia végrehajtható precíziós eszközrendszerrel is.

A digitalizálás, precíziós technológiára váltás pedig nem igényel komplett géppark-vásárlást. Megvalósítható lépésről-lépésre, fokozatosan is. Sőt, a KITE gépei akár utólag is „felokosíthatók”, képességnövelő eszközökkel felszerelhetőek, hogy a gyakorlatban is meg tudjanak felelni a precíziós gazdálkodás követelményeinek.

A KITE Zrt. gépesítési ajánlatában évtizedekre visszanyúlóan mindig is rendszerben gondolkodott, és a komplexitás jegyében kínált megoldásokat partnereinek. Az alábbi területek mindegyikére kínálnak digitalizációra alkalmas gépeket:

  • vetés
  • talajművelés
  • növényápolás
  • tápanyag-utánpótlás
  • betakarítás

Egy precíziós technológia összeállításában alapfeltétel, hogy navigációs jelet fogadni tudó eszközrendszerrel rendelkezzen a termelő. A helyspecifikus növénytermesztés navigációs adatokon alapul. A KITE Zrt. már közel 10 évvel ezelőtt kialakította saját RTK-hálózatát, amely országos lefedettséggel rendelkezik, így bármely területről igénybe vehető.

Drón munkában a szántóföld felett

A cég felvette portfóliójába a mezőgazdasági drónok forgalmazását – Fotó: KITE Zrt.

Újdonság a KITE Zrt.-nél: mezőgazdasági drónok a termékkínálatban

A precíziós gazdálkodásra áttérés nem csak gépesítéstől áll, foglalkozni kell az adatgyűjtéssel is. Ezért a KITE Zrt. felvette termékportfóliójába a drónok forgalmazását.

Ez egy új elem a nagy múltú cég kínálatában, de része a tudatos, komplex termékpalettának. Így minden rendelkezésre áll, amellyel a gazdálkodók sokkal jövedelmezőbb és fenntarthatóbb termelést tudnak megvalósítani.

Bővebb információkért látogassa meg a KITE Zrt. vagy a PGR honlapját, vagy keresse bizalommal a KITE kollégáit ide kattintva az elérhetőségeiken.