A Dryland Seed Company kinemesítette a valóságos csodának tekintett KDV4 kukoricafajtát, amely minimális vízigénye, pontosabban különleges szárazságtűrése révén igen nagy előrelépést jelenthet az afrikai éhínség felszámolásában – írja a voanews.com. A kukorica termesztésében érdekelt afrikai országokban (amelyek ezt a növényt elsősorban emberi fogyasztásra termesztik) ugyanis többnyire a kukorica tenyészideje alatt jelentkezik a legnagyobb csapadékhiány. A fajta több kelet-afrikai ország összehasonlító kísérleteiben sikeresen szerepelt, egyes helyeken a standard fajtákhoz viszonyítva ötszörös termést adott.

A sok kihívással küzdő kontinensen más kép kapcsolható a gazdag terméshez – Fotó: Shutterstock

A cég már 100 tonna vetőmagot állított elő a KDV4-ből és az általa kinemesített más szárazságtűrő fajtákból, ezt egyelőre kenyai raktárában tárolja, vetés előtt pedig szerződéses alapon kiosztja afrikai farmereknek, akiktől a termést visszavásárolja. Így néhány éven belül már jelentős mennyiségű vetőmag áll rendelkezésre, és az addigi, maximum egy-két hektáros kísérleteket a Kenyai Mezőgazdasági Kutató Intézettel (KARI) együttműködve nagyobb területen is megismételhetik. Az Intézet – farmerekkel együttműködve és azok visszajelzéseit figyelembe véve – folyamatosan több tucatnyi szárazságtűrő kukoricafajtát vizsgál, amelyek közül a KDV4 kimagasló teljesítményt nyújtott.

A mexikói székhelyű Búza- és Kukoricanemesítő Központ (CIMMYT) értékelése szerint a szárazságtűrő kukoricafajták széleskörű elterjesztése 13 afrikai országban az éves termést 10-34 százalékkal, az abból származó jövedelmet pedig évi 1,5 milliárd dollárral növelhetné. Ezzel szinkronban vannak az előrejelzések, amik a jövő éléskamrájának tekintik a kontinenst.