Az éves kötelező jelentések fontosságát a legtöbb termelő számára nem kell bemutatni. Támogatásoktól eshetünk el, vagy a pályázatainkat szankcionálhatják, amennyiben nem sikerül ezeket a kötelességeket időben teljesíteni.

Legyen szó egy pályázati dokumentációjáról, vagy a kötelezettségvállalások adatszolgáltatásairól – netán egy vis major eset bejelentéséről – ezekkel a jelentésekkel évente többször is, biztosan találkozni fogunk.

Az ilyen jellegű adminisztráció nagy mennyiségű információt igényel és jelentős időt vesz igénybe a gazdálkodótól.

A precíziós mezőgazdasági berendezések és szoftverek lehetőséget nyújtanak arra, hogy időt takarítsanak meg a gazdálkodók a kötelező jelentések – vagy más dokumentációk elkészítése során.

A John Deere precíziós mezőgazdasági technológiái és eszközei – mint például a John Deere Műveleti Központ –segíthetnek a standard éves jelentésekhez szükséges információk nyomon követésében, szervezésében és összeállításában. – írja ezt a www.precisionag.com weboldal egy újdonságokról beszámoló cikkében.

Miért előny az, ha a saját munkánkat, vagy az agronómusok- és a megbízható tanácsadók munkáját is támogatjuk a John Deere Műveleti Központ segítségével?

A John Deere vállalat szerint fontos, hogy a termelők kihasználják az összes erőforrást az optimális információkezeléshez és a hiányzó információk kockázatának csökkentéséhez. Sokan azonban nem veszik észre, hogy mennyi időt és energiát lehet megtakarítani az adatkezelés biztosításával az kötelező jelentési követelményeknek való megfelelés érdekében és a legszükségesebb dokumentációk vezetése közben.

Könnyen nyomon követhető minden munkafolyamat, akár egy mobiltelefonról is – fotó: www.precisionag.com

Victoria Barth, a Washingtoni Állami FSA megyei ügyvezető igazgatója szerint: „Egy egyszerű éves vagy féléves területjelentésre a termelőknek részletesen adatot kell szolgáltatniuk, amelyek magukban foglalják, hogy például mikor és hol történt a növénykultúra vetése vagy ültetése, a biológiai sokféleséget is igazolni kell, valamint a végfelhasználásról is rendelkezniük kell feljegyzéssel. ”
A jelentések elkészítésében nagy segítséget és gyors munkavégzést jelent, ha a gazda rendelkezik a gazdaság-, a tábla- és a helyrajzi számok-, vagy blokkazonosítók pontos ismeretével is.

Figyelembe véve ezeket az igényeket, a John Deere Műveleti Központja precízen beállítható a szezon elején, hogy a lehető legpontosabb adatgyűjtést elvégezze és a legtöbb munkaszervezési feladatot is megalapozza a gazda számára.

A John Deere Műveleti Központ jelentéskészítési funkciójának sikeres használatához szükséges mindenek előtt a megfelelő határértékek- valamint a területek pontos rögzítése.

A határértékek és területadatok rögzítéséhez a John Deere Műveleti Központ rendelkezik az USA-ban használatos hatósági területazonosító és nyilvántartó rendszerek térkép-határvonalaival, amelyek használata óriási idő- és költségmegtakarítást jelenthetnek a termelő számára.

Ennek ellenére a John Deere fejlesztői ajánlják, hogy a gazdák a saját területeiket a pontosság kedvéért mérjék le és vigyék be a rendszerbe újra a saját berendezésükkel is.

Miután a területhatárokat megfelelően beállították, a termelők használhatják a John Deere üzemeltetői központ Agronómiai Jelentési Rendszerét, amellyel könnyedén beszámolhatnak a termesztési ciklus minden egyes tevékenységéről. Például, ha a legördülő menüben valaki a „Vetés” lehetőséget választja, akkor nyomtatott jelentést kaphat a helyszínről, a terület nagyságáról, az inputanyagokról és a vetés időpontjáról is – meg természetesen minden egyébről, amiről a munka során adatot gyűjtött.

A tavaszi műtrágyaszórás is pontosan dokumentálható... – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Hasonlóképpen a vetéshez – aratási információkért a „Betakarítás” opció kiválasztása után a kezelő megkapja a betakarítás időpontjait, a területre vetített munkaórát, valamint az átlagos- és a területre vetített teljes termésmennyiséget...stb.

A John Deere szakemberei tippekkel és fortélyokkal is segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak, hogy következetesen és a lehető legegyszerűbben építhessék fel maguknak a John Deere Műveleti Központ rendszerüket.

Ha a jelentések leadása gyorsabb, egyszerűbb és pontosabb, nagyobb az esélye annak, hogy a termelő elkerülje a felesleges díjak- és a bírságok kifizetését.

Az eredeti cikk szerzője, Erin Hightower az RDO Equipment Co. Agronómusa, aki időről-időre konzultál a Pasco környéki termelőkkel a precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetésről és azok eredményeiről.