Az USA egyes államaiban a farmerek már lemondtak az aszály miatt lepusztult búzavetések betakarításáról

Az USA egyik legjelentősebb búzatermesztő államában, Kansasban, hónapok óta súlyos szárazság uralkodik, ami a búzavetések jelentős részét annyira legyengült, hogy azt már nem éri meg betakarítani – írja az agriculture.com.

A termelők egy része a búzaföldeket állataival lelegelteti, ami a magas szénaárakra való tekintettel némi hasznot is jelent. A gazdák nagyobbik része azonban deszikáló anyaggal lepermetezi a növényállományt, és a biztosító által esetleg fizetendő összegből remél valamennyi kompenzációt a kieső jövedelmének pótlására. Olyanok is vannak azonban, akik a rosszul sikerült búza helyett, másodvetésként cirkot vetnek.

Az aszály betett a búzatermésnek

Az aszály betett a búzatermésnek – Fotó: Shutterstock

Összességében a farmerek a vetésterületnek mintegy 33 százalékát szándékoznak betakarítatlanul hagyni, ami az első világháború vége óta a legmagasabb ilyen arány.


Legutóbb 1989-ben volt ilyen száraz időjárás Kansas államban, amikor az elvetett búzaterületnek 28 százalékát nem takarították be.

Kansasban a farmerek 191,4 millió bushel (5,768 millió tonna) búzatermést várnak, ami 1963 óta a legalacsonyabb eredmény.

Még rosszabb a helyzet a Kansassal szomszédos államok egyes körzeteiben, ahol a szárazság a vetésterületnek több mint 60 százalékát sújtotta. A várható adatok alapján a kiesés az ország teljes kenyérgabona ellátását nem befolyásolja, az export csökkenésére azonban mindenképpen számítani kell.