Az USA-ban jelenleg a mezőgazdaságilag hasznosított terület 2,9 százaléka külföldi, főleg kanadai tulajdonban van – írja az agriculture.com.

Az USA földbirtokosai azonban az orosz és mindenek előtt a kínai befektetők földszerzési törekvéseitől félnek, és igyekeznek azt minden erővel megakadályozni. Idén februárban egy kínai cég kedvező ajánlatot tett egy kukoricafeldolgozó üzem építésére az észak-dakotai Grand Forksban, azonban ezt az USA légierő javaslatára elutasították, mivel az üzem túl közel lett volna egy légi- és űrműveleti bázishoz.

Az USA földbirtokosai azonban az orosz és mindenek előtt a kínai befektetők földszerzési törekvéseitől félnek

Az USA földbirtokosai azonban az orosz és mindenek előtt a kínai befektetők földszerzési törekvéseitől félnek – Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor nem olyan régen Mississippi állam egyes politikusai arra hívták fel a figyelmet, hogy német és holland vásárlók túl nagy, egybefüggő területeket igyekeznek kivásárolni a gyapottermesztésre alkalmas, magas termőképességű földekből, és ezért javasolták a külföldi vásárlások betiltását.


Bár a tényleges földvásárlók nagy többsége továbbra is USA állampolgár, a külföldi földszerzéseket nem könnyű megakadályozni, különös tekintettel arra, hogy 2015 és 2020 között a külföldi vásárlók a Közép-Nyugat 11 államában 13 százalékkal többet fizettek egy acre földért (a hazaiak 5.745 dolláros átlagárával  szemben 6.536 dollárt).

Országos szinten azonban ennek a földárakra gyakorolt felhajtó hatása nem mutatható ki. A külföldi vásárlók főleg olyan földterületeket keresnek, amelyekre napelemeket és szélerőműveket lehet felszerelni.