A tél enyhe, viszonylag fagymentes időjárása kedvező feltételeket teremtett a 2023 őszén elvetett repcék számára, melyek jól fejlődtek. Azonban a változékony, hirtelen melegedő tavaszi időjárás lehetővé teszi a kártevők korai megjelenését és felszaporodását. Cikkünkben 3 fontos tennivalóra hívjuk fel a gazdálkodók figyelmét.

repce

Repce – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

1. A repce tápanyagraktárainak feltöltése

A növény vegetatív fejlődésének indulásakor érdemes megtámogatnunk a repcét a téli időszakban kimerült tápanyagraktárak feltöltésében, a megfelelő kondíció és életfolyamatok fenntartása érdekében. Erre kiváló lehetőséget nyújt a RhizoMagic növénykondicionáló szer, mely biztosítja a zöld növényi felületek jó egészségi állapotát és javítja a növény ellenállóképességét.

2. Kártevőmegfigyelés

Az elsők között jelentkező, súlyos tápanyagfelvételi nehézségeket és terméscsökkenést okozó rovarkártevők a repce szárát károsító szárormányosok (Ceutorhyncus ssp.). Az említett időjárási feltételek és a kártevők együttes megjelenése megnehezíti a védekezést, hiszen azok eltérő ökológiai igényeket mutatnak, ezért fontos kihangsúlyozni esetükben az előrejelzés fontosságát. A sárgatálak korai kihelyezése hatékony előrejelzést tesz lehetővé.

Nagy repceormányos

A nagy repceormányos komoly támadó a repcében – fotó: Varga Gábor, AgroMakró

Az ormányosok elleni védekezési küszöbérték csapdánként és 3 naponta legalább 10 nagy repceormányos vagy 15 repceszár-ormányos.

szárormányos

Fogási küszöbértéket meghaladó sárgatálas fogási eredmény, 2024 – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

A növényállomány napi szemrevételezése, a napi fogások figyelése és összevetése az időjárási adatokkal elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő hatékonysággal hajthassuk végre a védekezéseket. A védekezés leghatékonyabb a tömeges tojásrakás előtti időszakban, amikor az imágók ellen tudunk fellépni.

3. A repce tápanyagraktárainak védelme

A tápanyagraktárak védelme érdekében igen fontos az ormányosbogarak elleni védekezés, mivel azok épp a virágzás idejére elraktározott tápanyagok elfogyasztásával okozzák a terméskötődés elégtelenségét, ezáltal a várttól kevesebb termésátlagot.

kártétel

Ormányos lárvák okozta kártétel repceszárban, bórhiányos tünetekkel kísérve – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

A Rapid® CS rovarölő szer már alacsony hőmérsékleten is hatékony az ormányosbogarak ellen, a csapadéktól és az UV erősségétől függetlenül működik.

Hatóanyaga (gamma-cihalotrin) és a speciális mikrokapszulázott formuláció biztosítja akár 4-5 napos tartamhatását a tavaszi 10-20 ºC-os nappali hőmérséklet és esti fagyok esetén is.

A növénykondicionálás és az ormányosbogarak elleni célzott védekezés együttes hatására a kultúrnövényünk a kedvezőtlen körülményekre is képes rugalmasan reagálni és optimálisan fejlődni. Védje meg repcéjét Ön is!

www.fmcagro.hu

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

fmc agro logó