A Doxmand ultrahangos vadriasztók tervezőjét, Nagy Tamást ismerhetik olvasóink, hiszen az elmúlt évben már beszámoltunk a kiforrott technológia sikereiről – és az elégedett gazdálkodók tapasztalatairól.

Az AGROmashEXPO kiállítás mozgalmas utózöngéi után újra Tamással beszélgetünk, hogy felvázoljuk, hogyan alakul a vadállomány és a hazai gazdálkodók helyzete, illetve mivel tudja támogatni a termelők munkáját a Doxmand szakmai csapata.

Agroinform.hu: A januári AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás fontos esemény számotokra, hiszen ilyenkor alig lehet megközelíteni a standotokat – sok gazdálkodóval beszélgettek az egyéni problémákról, a speciális területi adottságokról és a megoldandó problémákról. Milyen tapasztalatokat és visszajelzéseket kaptatok idén?

Nagy Tamás: Szerencsére a vásárlóink elégedettek és pozitív visszajelzéseket kapunk arról, hogy már második éve személyesen is fogadunk mindenkit a standunkon az AGROmash alkalmával. Mi vagyunk az egyetlen olyan hazai ultrahangos vadriasztógyártó, aki ilyenkor kiállít és egyfajta kis "partnertalálkozót" és szakmai eszmecserét is tart a Hungexpón.

A Doxmand stand az AGROmashEXPO és Agrárgépshow 2019 kiállításon – fotó: Doxmand Hungary Kft.

A személyes találkozások remek hangulatúak, sok konkrét megrendelést is kapunk ilyenkor – de ezt többek között annak is köszönhetjük, hogy elégedettségi- és pénzvisszafizetési garanciát vállalunk, valamint annak, hogy személyesen is válaszolunk a felmerülő problémákra a használat során és igyekszünk mindenkinek segíteni, hogy hatékonyan tudják alkalmazni a Doxmand ultrahangos vadriasztó eszközöket.

szarvas

A vadak nagyon gyorsan tanulnak, ezért a vadriasztókat folyamatosan fejlesztik – fotó: MTI/Kovács Attila

Érdekes a helyzet, hiszen gazdálkodó révén, mi magunk is használjuk az eszközötöket – konkrétan egy Dual-t. Eleinte meglepődtem azon, hogy milyen gyakran érdeklődtél az eszköz hatásáról, a használat részleteiről, a vadfajokról és azok hozzávetőleges létszámáról.

Nagyon fontosnak tartjuk a felhasználói visszajelzéseket a készülékeinkkel kapcsolatban – és ezt nem csak azért csináljuk, hogy jó benyomást keltsünk a vásárlóinkban, hanem azért is, mert ezekből a beszélgetésekből tanulunk a legtöbbet. Ezek a visszajelzések alapul szolgálnak a folyamatos fejlesztői munkánknak, amely nélkülözhetetlen az ultrahangos vadriasztógyártás során.

Nem elégedhetünk meg azzal, hogy van egy jól bevált vadriasztó eszközcsaládunk, mert a vadak sem nyugodnak bele és elégednek meg azzal a helyzettel, hogy a kedvenc csemegéitől elriasztjuk őket.

A vadak alkalmazkodóképessége félelmetesen jó, és képesek megszokni, kijátszani és tolerálni is azokat az ingereket, amelyek eleinte hatásos módszernek tűnnek ellenük. Olyan gyorsan tanulnak, hogy ezen mindig újra- és újra meglepődünk.

Az ország különböző területi adottságai mellett, fajonként és populációnként is eltérőek a vadriasztóink hatékony alkalmazási technológiái.

őz

Fajonként és populációnként is eltérő a vadriasztók technológiája – fotó: Shutterstock

Jó hír, hogy vásárlóink kérésére elkészültek a seregélyriasztó készülékeink Doxmand SR2 és SR4 néven.

Seregélyriasztó berendezéseink olyan vijjogás szerű hangot bocsátanak ki, melynek hatására a seregélyek és más egyéb kártékony madarak veszélyben érzik magukat és meg sem próbálnak leszállni a védett területre.

A hangok generálása véletlenszerűen történik, így nem fogják kiismerni a készülék működését. Az energiaellátásról a berendezés tetején található napelem gondoskodik, mely borús időben is elegendő energiát szolgáltat a vezérlő áramkörnek. A riasztó csak nappal ad ki hangot, éjszaka automatikusan kikapcsol.

Ezek a készülékek teljesen gondozásmentesek, csak ki kell helyezni egy oszlopra, a védeni kívánt termés fölé legalább 1 méter magasságban.

Új termékek, a Doxmand seregélyriasztó készülékek – fotó: doxmand.hu

Örömmel jelenthetem be továbbá, hogy elkészültek a legújabb fejlesztéseink a Doxmand ultrahangos vadriasztók kategóriájában, amelyek praktikus funkciókkal borzolják tovább a vadak idegeit.

Új készülékeink – Doxmand VR4 és VR8 néven – már 360 fokban sugározzák az ultrahangos zavaró jeleket, így a legszemfülesebb példányokat is kellemetlen meglepetés fogja érni, ha a gazda beüzemeli a vadriasztót.

Az új Doxmand vadriasztók – a korábbi kivitelekhez képest – folyamatosan és véletlenszerűen váltakoztatva sugározzák a zavaró hangokat, a megszokás lehetőségét kizárva.

Hamarosan új termékként rendelhető lesz a kiegészítő napelem, amely a készülékre szerelt napelem mellett plusz energiát szolgáltat.

A kiegészítő napelemet azoknak a gazdáknak szánjuk, akik a téli időszakban is ultrahangos vadriasztóval szeretnék védeni területüket.

A tartalék napelem akár függőlegesen csatlakoztatható a vadriasztó oszlopához, így a télen alacsonyan járó nap sugarait nagyobb hatásfokkal alakítja villamos energiává, – mindemellett a riasztó tetejére hulló hó sem okoz problémát az energiaszolgáltatásban. A Doxmand vadriasztók a tartalék napelem segítségével a téli hónapokban is gazdaságosan és gondozásmentesen működtethetők.

Továbbra is tartjuk az egy napos házhozszállítási határidőt, hiszen tudjuk, hogy ha egy gazdának valamire szüksége van, akkor az általában azonnal kell.

Új 360 fokos Doxmand vadriasztó – tartalék napelemmel felszerelve – fotó: doxmand.hu

Mi jelenti a legnagyobb kihívást neked termékfejlesztőként?

Nem csak nekünk, hanem az egész gazdász társadalomnak nagy problémát jelent, hogy

a magyarországi vadállomány jelenleg jóval nagyobb, mint amennyit az élőhelyek optimálisan elbírnak.

Ezen kívül óriási kihívás nekünk termékfejlesztőként a készülékeink vagyonvédelme és az időjárási viszonyok során bekövetkező káresemények kivédése. A vagyonvédelem megoldásaként nem tartjuk valós segítségnek az eltulajdonítást követő pénzvisszafizetési garanciát, hiszen ezt rendőrségi jegyzőkönyvvel is alá kéne támasztani ahhoz, hogy bizonyítani lehessen a gazdát ért kárt. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gazdának nincsen ideje utána járni a káreseménynek és az eszközt mindeközben azonnal pótolnia kell.

Magyarország vadállománya jóval nagyobb, mint amennyit az élőhelyek optimálisan elbírnának – fotó: Shutterstock

A lopás nem is olyan gyakori probléma, mint a lezúduló esők után előforduló oszlop-megdőlés, majd a készülékek elmerülése a vízben, sárban, iszapban.

Büszkén számolhatunk be arról, hogy a káresemények orvoslására egy speciális és egyedülálló megoldást dolgozunk ki, amely még nem készült el, de folyamatosan fejlesztünk ennek érdekében.

Ez után a bejelentés után gyakrabban fog csörögni a telefonod – de minket is felcsigáztál! Elárulsz ezzel kapcsolatosan egy kicsit többet nekünk?

Nem szeretném előre lerántani a leplet egy olyan fejlesztésről, ami még nem készült el – viszont azt szívesen elárulom, hogy

az új, 360 fokos vadriasztóink már készen állnak a szezonra és előrendelhetőek – sőt, március közepétől már szállítjuk is őket a gazdálkodókhoz!

Tamásnak köszönjük a hasznos beszélgetést –

olvasóinknak ajánljuk figyelmébe a Doxmand tervező programját, ahol percek alatt bárki elkészítheti saját területe vadkárvédelmét.

A Doxmand Védelem Tervező programjával bárki megtervezheti pár perc alatt, hogy milyen eszközre van szüksége a hatékony vadkárvédelem eléréséhez az adott táblán – fotó: doxmand.hu

A "Segítség"  gombra kattintva találja a program részletes használati útmutatóját.

További kérdésekkel, észrevételekkel kapcsolatban keresse bizalommal a Doxmand Kft. szakembereit.