A SAATEN-UNION hibridjei megbízható teljesítményüknek köszönhetően az idei évben is magas hozamokat biztosítottak partnereinknek a változó és kiszámíthatatlan időjárási körülmények ellenére is. Portfóliótagjaink számára az idei időjárás sem okozott gondot, a csapadékos időszakot ugyanolyan jól átvészelték, mint a későbbi szárazságokat, hagyományosan jó betegség-ellenállóságuknak és szárszilárdságuknak köszönhetően.

táblázat

Forrás: SAATEN-UNION Hungária Kft.

A magas olajsavas (HO) napraforgó termesztésében gondolkodó partnereink számára ajánljuk az idei évtől a SOPHIA CL (HO) mellé megérkezett, új, HOLIB CLP (HO) nevű, CLHA PLUS gént hordozó, magas olajsavas Clearfield Plus hibridünket. A HOLIB CLP (HO) állományát alkotó középérésű növények középmagasak, erős szárúak, érésben bókolnak, a hibrid RLM9+ peronoszpóra rezisztenciájának köszönhetően nagy biztonsággal termeszthető az egész országban.

A SOPHIA CL (HO) bevezetésének első évében már sikerrel bizonyította rátermettségét, hiszen több üzemi fajtasorban kiemelkedő eredményt ért el. Tőszámreakció-vizsgálataink alapján vetéssűrűségét széles spektrumban választhatjuk meg (50–62 000 termőtő/ha), így napraforgó táblánkat ismerve (vadkár, vízállásos területek) nem okoz gondot az optimális tőszám megválasztása.

A DRIVER CL középkorai, linolsavas (LO), közepesen magas, gyengén bókoló jellegű, kifejezetten homogén állományt nevelő, letisztult habitusú Clearfield-napraforgóhibrid, melyre ugyanúgy jellemző a magas olajtartalom, mint portfóliónk többi tagjára. Kifejezetten egészséges típus, bátran javasoljuk extenzívebb termesztési körülmények közé is. A hibrid az idei eredmények alapján 62 000 termőtő/ha-os tőszám mellett teljesített a legjobban.

Az ALEXA SU cégünk kínálatának linolsavas, szulfonil-urea-rezisztens tagja. Az ALEXA SU középkorai, kompakt, kisebb termetű, amihez bókoló tányérállás társul. A növényállomány alacsony habitusának köszönhetően jól kezelhető a kisebb gépparkkal rendelkező gazdaságok lehetőségeihez mérten is. Szádorrezisztenciája mellett (A–E) jó lisztharmat-, fóma- és szklerotínia-ellenállósággal rendelkezik.

A PRETORIA CLP linolsavas (LO), imazamox-ellenálló (CLHA PLUS) napraforgóhibrid kínálatunk középkorai tagja, mely jól alkalmazkodik a legtöbb termelési körülményhez, amihez szádorrezisztenciája (A–E) is hozzájárul. Maximális teljesítőképességéhez mégis intenzív termesztéstechnológia mellett tudunk a legközelebb kerülni. Olajtartalma az elvárt szintet bőven megugorja, amit a 2022-es NÉBIH-vizsgálatok is igazolnak, amelyekben a legjobbak között szerepelt.

grafikon

Forrás: SAATEN-UNION Hungária Kft.

Korai érésű napraforgó hibridjeink, mint a DUET CL (HO), az ALEXA SU és a SOPHIA CL (HO), kiváló megoldást nyújtanak azon termelőknek is, akik deszikkálás nélküli betakarítást terveznek költségeik csökkentése érdekében. A folyamatosan zajló kísérleteknek és fejlesztési munkáknak köszönhetően minden herbicid-rezisztenciára van javaslatunk gazdálkodó partnereink számára, továbbá ezentúl, várhatóan a 2024-es évben az összes olajsavprofil kombinációjában is tudunk alternatívákkal szolgálni.

Marsai Viktor

termékfejlesztő

SAATEN-UNION Hungária Kft.

www.saaten-union.hu

saaten-union logó