A szántóföldi növényeink életében a csírázás, kelés egy különösen kritikus folyamat. Ekkor dől el mennyi növényünk lesz, ami később termőre fordul. A termő tőszám mellett a kelés egyenletessége, gyorsasága, a kikelt állomány homogenitása és vigora szintén alapjaiban határozzák meg a később elérhető termést.

kukorica és napraforgó vetőmagok

Forrás: Syngenta Magyarország Kft.

Ebben a korai időszakban a kórokozók és kártevők ellen (biotikus stressz) gombaölő és rovarölő csávázószerekkel védekezünk. Mit tudunk tenni a környezeti hatások okozta (abiotikus stressz) kihívások ellen?

A stresszhatások elleni védelem mellett az is egy fontos szempont, hogy minél gyorsabban és egyöntetű módon keljenek és fejlődjenek növényeink, mert a korai időszakban a legfogékonyabbak a betegségekkel és kártevőkkel szemben.

Adódik tehát a következő kérdés, mivel tudjuk gyorsítani, egyöntetűvé tenni a korai fejlődést?

Ezekre a kérdésekre válasz az Epivio Energy biológiai csávázószer, mely összetevőinek köszönhetően pont e korai fázisban segíti és támogatja a növények fejlődését.

Mit tartalmaz az Epivio Energy?

  • Tengeri alga kivonat (Ascophyllum nodosum) – A tengeri alga kivonat növényi növekedési hormonok, fehérjék, összetett szénhidrátok, polifenolok és egyéb tápanyagok forrása. Ezeknek köszönhetően segíti a csírázást, gyorsítja a tápanyagfelvételt és növeli a stressz-toleranciát.
  • Vinasz (cukorgyártási melléktermék) – E melléktermék egy olyan szerves anyag, amely természetes tápanyagforrásként szolgál. Felgyorsítja a talaj mikrobiális aktivitását és elősegíti a N feltáródását. Ennek köszönhetően jobban hasznosul a növények számára a talaj tápanyagtartalma.
  • B-vitamin csoport – A szénhidrátszintézis segítése révén gyorsítja a gyökérnövekedést.
  • Kelát formában levő Molibdén és Mangán – Fontos enzimek alkotói, melyek a nitrogént a növény számára felvehető formába alakítják. Segítik a szervetlen foszfor szerves formába alakítását. Különböző növekedéshez szükséges enzimeket aktiválnak és nélkülözhetetlenek a klorofill kialakulásában.

A kelő növényeink számára biztosított fenti előnyök mellett további fontos szempont az Epivio Energy talajéletre gyakorolt pozitív hatása. In vitro kísérletekben a készítménnyel beoltott steril talajban nagyságrendekkel magasabb mikroba szám alakult ki a kezeletlenhez és más kezelésekhez képest. Az Epivio Energy a talajaink tápanyagszolgáltató-képességének megőrzése szempontjából is egy fontos technológiai elem.

Az EPIVIO ENERGY Magyarországon regisztrált, az Agro Ökológiai Programban is használható készítmény mely 1 pontot jelent azon termelőknek, akik e programban érintettek!

Syngenta Kft.
www.syngenta.hu

syngenta