Az Agroinform stábja a Dél-Alföldön járt szombaton, a VIII. Zákányszéki TraktorShow-n. A rendezvényen jelen volt az esemény egyik támogatója, a Gabonakutató Nonprofit Kft. is. A cég kereskedelmi vezetőjével, Süliné Faragó Erzsébettel beszélgetett kolléganőnk, többek között az őszi kalászos vetőmagok értékesítésének helyzetéről. A szakember elmondta, hogy augusztus közepére elkelt a kalászos vetőmagjaiknak már több mint a 75 százaléka.

A traktorshow-n való jelenlétükkel szeretnék a gazdák figyelmét felhívni arra, hogy aki még nem rendelte meg az őszi vetéshez a vetőmagot, annak érdemes ezt mielőbb megtennie, hiszen az aszály miatt eleve kevesebb vetőmag áll rendelkezésre.

Melyek a legnépszerűbb, legkeresettebb fajták a Gabonakutató kínálatában?

- Ezt a "versenyt" egyértelműen az GK Arató nevű búzafajtánk nyeri. Ez az, amelyik a fajtabúzák közül a legnagyobb termést adja jelenleg Magyarországon. Nagy mennyiség volt belőle, de gyakorlatilag szinte minden készletünket eladtuk már.

Az őszi árpára szintén nagy a kereslet, talán azért, mert ez az, ami leghamarabb lejön a tarlóról és az aszály annyira nem sújtja, mint a többi fajtát.

Amit még nagyon sokan kedvelnek országos szinten, azok a tritikáléink. Abraktakarmányon kívül nagyon jók zöldtakarmánynak is, és mint tudjuk, zöldtakarmányból ilyen időjárási körülmények között hiány várható, így érdemes ebben is gondolkodni. – tudtuk meg Süliné Faragó Erzsébettől.

Gyorsan fogynak az őszi kalászos vetőmagok, most vegyél búza vetőmagot

Gyorsan fogynak az őszi kalászos vetőmagok. GK Arató búzafajta – fotó: Gabonakutató

Az aszály miatt még fontosabb az előrelátás

A gazdák közül egyébként sokan nagyon előrelátóak, hiszen már most keresik a Gabonakutatónál a tavaszi vetőmagokat is, mivel az aszály miatt valószínű, hogy piaci hiánnyal kell majd szembenézniük. Jelen pillanatban még a szakértő sem tudja megjósolni, hogy a kukoricából vagy a kölesből mekkora mennyiségű vetőmag lesz elérhető. Ez majd a termés betakarításakor fog csak kiderülni.

A témáról és a Gabonakutató közeljövőre vonatkozó terveiről az alábbi videóban tudhatsz meg még több információt, érdemes megtekinteni.

Ha pedig szeretnél még őszi vetőmagot vásárolni, vedd fel a kapcsolatot a Gabonakutató munkatársaival!