A 2022. év tavasza és nyara durván bizonyította, hogy hazánkban a növénytermesztésben minimum tényező a csapadék, a növények által a talajból felvehető víz. A többi meghatározó inputot, vagy készen kapjuk (és van belőle elég, például napfény vagy CO2 a levegőben), vagy  a termelő a határozza meg (műtrágya adagja, fajta választás, növényvédelem, stb...). Már most fel fognak értékelődni a vízmegőrző technológiák, eljárások, a talajműveléstől kezdve, a növényvédelmi eljárásokon keresztül, a növény és fajta/hibrid választásig.

gabona gyomok

Gyomok a gabonában – fotó: Kwizda Agro Hungary Kft.

Az őszi búza és néhány közismert gyomnövény transpirációs együtthatója (1 kg szárazanyag előállításához mennyi vizet használ fel az adott növény):

növény faj

transpirációs együttható liter/kg száraz anyag

Őszi búza

300-350

Árva rozsnok

800-900

Parlagfű

700-750

Fehér libatop

600-700

Szerbtövis

550-650

Olasz perje

300-400

A fenti példákból is látható, hogy a gyomnövények sokkal jobban pazarolják a rendelkezésre álló csapadékot, mint az őszi búza. Ebből következik, hogy a gyomirtást minél hamarabb és lehető legszélesebb hatásspektrummal kell elvégezni. A védekezésnél legyen célkeresztben már ősszel csírázó víz és nitrogén pazarló tyúkhúr, széltippan, veronika, árvácska, árvacsalán, ebszikfű, stb... Ezek a gyomok a tavaszi gyomirtásra már fejlettek lesznek, vagyis már sok vizet elhasználtak a búza elől a saját testük felépítésére.

A vízmegőrzéshez legjobb megoldás az, hogy az őszi kalászosokat még ősszel, 2-3 leveles korban (BBCH 12-13) gyomirtjuk, így biztosítva kultúrnövényeink zavartalan fejlődését. A Kwizda Agro erre a célra a Staccato Trio technológiai ajánlatát javasolja. A Staccato Trio három hatóanyaga széles hatásspektrumot, jó levélaktívitást, illetve hosszú talajon keresztüli hatást biztosít, megakadályozva ősszel és enyhe télen csírázó gyomok kelését.

A kalászosok őszi gyomirtásával teszünk egy lépést arra, hogy minimum tényezőben lévő vizet, a kincsünket megőrizzük és a kultúránk termésképzéshez fel tudja használni, így nagyobb termést arassunk 2023. nyarán.

A Staccato Trio hatása a kalászosok ősszel csírázó gyomjaira:


Gyomok

Staccato Trio

Árvacsalán fajok

+++

Borostyánlevelű veronika

+++

Ebszikfű

+++

Mezei árvácska

++

Mezei tarsóka

+++

Nagy széltippan

+++

Parlagi ecsetpázsit

+

Pásztortáska

+++

Perzsa veronika

+++

Pipacs

+++

Ragadós galaj

++

Repce

+++

Sebforrasztó zsombor

+++

Tyúkhúr

+++

Parlagi pipitér

+++

+++ = kiváló gyomirtó hatás

++  = jó gyomirtó hatás

+  = gyenge gyomirtó hatás

Bővebb információkért keresse a KWIZDA szaktanácsadóit, vagy látogasson el a www.kwizda.hu weboldalra.

Kwizda Agro Hungary Kft.