Ez főleg a kukoricafelhasználás mintegy 9 millió tonnás növekedésére vezethető vissza, amely így eléri az 1,067 millió tonnát – írja a cnbc.com. Ugyanakkor az összes gabonából a világtermés mindössze 2,075 milliárd tonna körül várható, ami csak a második legnagyobb eddig betakarított mennyiség.

Kukoricából 1,034 milliárd tonnára lehet számítani, ez – főleg az USA kimagaslóan jó, 362,7 millió tonnás termésének hatására – 5 millió tonnával meghaladja az előző becslést, de alatta marad az elmúlt évi 1,079 milliárd tonnás rekordnak. Ugyanakkor jelentős növekedés várható Kína kukoricafelhasználásában, mivel a kormány ösztönzi a betárolt készletek kisöprését.

termény

Főleg a kukoricafelhasználás növekszik – fotó: Shutterstock

Búzából a világtermés a korábbinál valamivel magasabbra, 748,5 millió tonnára becsülhető, ezen belül az EU, az USA és Ukrajna nagyobb termése ellensúlyozza az Ausztráliában és Argentínában várható kieséseket. Az EU búzatermése az előzőleg becsült 154,4 millió tonnával szemben előreláthatólag 155,9 millió tonna körül alakul.

Szójából a globális termés a jelenlegi szezonban 348 millió tonnára becsülhető, ami csak kevéssel marad el az előző évi 350 millió tonnától, miközben a világfelhasználás a korábbi 351 millió tonnás becsléssel szemben elérheti a 353 millió tonnát.