Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének adatai szerint a káposztafélék teszik ki a globális zöldségtermés 6 százalékát.

A káposztafélék globális termeléséből az EU 7-8 százalékkal részesedik. Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió tagországaiban a múlt évben 98 ezer hektáron 3,3 millió tonna fejeskáposztát termeltek, kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az unió legnagyobb termelője Lengyelország, ahol a termőterület a magyarországinál tízszer nagyobb, 20-25 ezer hektár körül alakul, a termés az elmúlt években elérte az 1 millió tonnát. A Lengyelországban termelt fejes- és vöröskáposzta 80 százalékát a közösségi piacokon értékesítik. Jelentős termelő még Románia (2013-ban: 647 ezer tonna) és Németország (2013-ban: 427 ezer tonna) is. Az idei betakarítású fejeskáposzta termelői ára - a nagyobb kínálat miatt - a poznani reprezentatív nagybani piacon a felére, 1-1,5 PLN/fejre csökkent a 39-40. hétben az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva.

Az EU fejeskáposzta-importja 21 százalékkal 37 ezer tonnára emelkedett az első félévben az előző év azonos időszakához képest. Ugyanekkor az export a kétszeresére, 85,9 ezer tonnára nőtt. Az EU 56 százalékkal több, 53,1 ezer tonna fejeskáposztát szállított Oroszországba az év első hat hónapjában, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Magyarországon a káposzta termőterülete 2,3-2,7 ezer hektár körül alakult az elmúlt években. A fejeskáposztát döntően szabadföldön termesztik, a hajtatott káposzta termőterülete 280 hektárra nőtt a múlt évben. A termésátlag az európai átlagtól (35 tonna/hektár) elmaradó, hektáronként 18-22 tonna körül alakul, így a magyarországi termés évente 70 ezer tonna körül mozog. A termőterület közel 45 százaléka a Duna-Tisza közén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az összes termőterület 17-18 százaléka található. A fejeskáposzta egyötödét a korai időszakban, a maradékot őszi friss fogyasztásra, tárolásra és tartósításra termesztik.

A kínálat a belföldi termés általában 3-6 százalékát kitevő importtal egészül ki. A beszállítás 43 százalékkal 1,89 ezer tonnára csökkent az első hét hónapban az elmúlt év azonos időszakához képest. A Németországból származó behozatal 15 százalékkal 654 tonnára, a Macedóniából érkező 27 százalékkal 452 tonnára esett. Lengyelországból 85 százalékkal kevesebb (187 tonna) fejeskáposzta érkezett. Az export 29 százalékkal nőtt, 4,63 ezer tonnát tett ki, így Magyarország fejeskáposzta külkereskedelmi egyenlege az előző évekhez hasonlóan pozitív volt és javult az első hét hónapban.