A szélsőséges időjárás komoly kihívás elé állította a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdákat idén. A múlt év végén az őszi vetés állapota kifejezetten ígéretes volt, azonban a közel tíz hétig tartó tavaszi aszály, majd a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék és a viharkárok jelentősen csökkentették a termésátlagokat – írja a Magyar Nemzet.

A lap értesülései szerint a keleti országrészben a július eleje óta lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt mintegy 10 ezer hektáron van belvíz, további 20-30 ezer hektár pedig olyannyira átnedvesedett, hogy nem tudnak a munkagépekkel rámenni. Néhány megyében így a betakarítás vége augusztus elejére csúszik.

A nyári betakarítású szántóföldi növények termésátlagai 6-15 százalékkal lehetnek alacsonyabbak – fotó: Shutterstock

Az aszályt legjobban az őszi káposztarepce sínylette meg, a május végén érkező eső későn jött, a terméseredményeket már nem befolyásolta. Az őszi vetések termésátlaga 6-15 százalékkal lehetnek alacsonyabbak a korábbi évekhez képest. Előzetes becslések alapján a nyári betakarítású szántóföldi növényekből hétmillió tonna kerülhet a magtárakba idén.

Jó hír azonban, hogy az árak alakulása a termelőknek kedvez. A világpiacon rövid áresést ismét drágulás követte és a hazai felvásárlási árak is optimizmusra adnak okot. A NAIK AKI jelentése szerint az orosz malmi búza ára az elmúlt hetekben hét dollárral emelkedett, míg a franciaországi árak négy dollárral drágultak. Itthon a júniusi árakhoz képest a malmi búza ára kilenc százalékkal nőtt július közepén, megközelítve az 57 ezer forintot. Ugyanekkor a takarmánybúza 51,5 ezer forintos tonnánkénti áron mozgott.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása következtében viszont elszaporodott gombabetegségek kedvezőtlenül hatnak a termés minőségére, amely nagyban befolyásolja a gazdáknak kifizetett tényleges árat.