Az EU belső piacán a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőr Magyarország volt 2017-ben 42,4 ezer tonnával, emellett a harmadik országok irányába is Magyarország volt a közösség vezető kiszállítója. A fagyasztottzöldborsó-export terén már nem vagyunk az elsők között az unión belüli kereskedelemben, viszont a harmadik országok irányába az ötödik legnagyobb kivitelt produkáltuk az előző évben.


A zöldborsó vetésterülete hazánkban nagyot nőtt az utóbbi években: 23 ezer hektár körül alakult 2017-ben, ami 50 százalékkal nagyobb a 2011–2015. évek átlagánál. Viszont 2018-ban az egy évvel korábbihoz képest 17 százalékkal visszaesett a termőterület, így a májusi állapot szerint 17,5 ezer hektár körül alakul idén. Emellett a márciusi hideg és a sok csapadék miatt csúszott a zöldborsó vetése is.

A zöldborsó termése évről évre ingadozik, mivel rövid tenyészideje miatt rendkívül érzékeny a környezeti tényezők változására. A magyarországi hozamok alacsonyabbak az európainál, a termésmennyiség növelését az öntözött területek bővítésével, valamint jó fajtaválasztással lehetne megvalósítani.

borsó

A konzervborsó nagy a kereslet, a hazai termésmennyiség viszont elmarad az európai átlagtól – fotó: Ujvári Sándor/MTI

A zöldborsókonzerv-kivitel volumenben 6 százalékkal 61,3 ezer tonnára, értékben 7 százalékkal 15,1 milliárd forintra csökkent 2017-ben az előző évihez képest. A zöldborsókonzerv döntő hányadát Oroszországba exportáljuk, mivel az orosz embargó ezekre a termékekre nem vonatkozik.

2018 első negyedévében a zöldborsókonzerv-kivitel 9 százalékkal 14,3 ezer tonnára nőtt az előző év hasonló időszakához képest. Az Oroszországba irányuló export a kétszeresére, 3,08 ezer tonnára emelkedett.

Az orosz kiviteltől lényegesen elmaradva Németországba, Olaszországba, a Baltikumba és Franciaországba is szállítanak zöldborsót a hazai konzervgyárak.

A fagyasztott zöldborsó exportja messze elmarad a konzervétől. A kivitel volumenben 3 százalékkal 20,1 ezer tonnára, értékben 5 százalékkal 4,55 milliárd forintra csökkent 2017-ben az előző évihez viszonyítva. A fagyasztott zöldborsó külkereskedelmi aktívuma 4 százalékkal 3,70 milliárd forintra csökkent ugyanekkor. A magyarországi fagyasztott zöldborsó legnagyobb felvásárlói Németország, Olaszország, Románia, Görögországés Belgium voltak, a fő beszállító pedig Szerbia volt.