A Tallage francia piacelemző vállalat szakértői szerint az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban együttvéve az egy évvel korábbit 12 százalékkal, az elmúlt öt év átlagát 8 százalékkal múlja alul az idei termés (129,3 millió tonna), amihez a termőterület 7,5 százalékos és a hozam 5 százalékos csökkenése egyaránt hozzájárul – írja a NAIK gabonapiaci jelentése.

Teméscsökkenés a franciáknál és az Egyesült Királyságban

A legnagyobb búzatermesztő tagországok közül Franciaországban a terület 16 és a termésátlag 13 százalékos csökkenése 10 millió tonnával kevesebb, 29,5 millió tonna termést eredményez az idén. Németországban a 3,5 százalékos hozamnövekedés ellenére – a termőterület 9 százalékos zsugorodása miatt– 6 százalékkal kevesebb, 21,5 millió tonna búzát arathatnak.

A búza különböző határidőre szóló jegyzése a chicagói árutőzsdén (2020) – forrás: CME Group

Az Egyesült Királyságban a termésátlag 18 százalékos és a terület 24 százalékos csökkenése 38 százalékkal kevesebb termény (10,1 millió tonna) betakarítását eredményezte. Romániában a 21 százalékos, Bulgáriában a 16 százalékos hozamkiesés miatt sorrendben 6,5 millió és 5 millió tonna búzát tároltak be.

Bő termés a lengyeleknél és a spanyoloknál

Ezzel szemben Lengyelországban és Spanyolországban rekordtermést arattak ebben a szezonban. A lengyel gazdák 8 százalékkal magasabb termésátlag mellett 11,9 millió tonna terményt (+7 százalék), a spanyolok 50 százalékos hozamnövekedés mellett 7,2 millió tonna (+51 százalék) búzát takarítottak be (Tallage).

A takarmánybúza heti termelői ára Magyarországon (2018–2020) – forrás: NAIK AKI PÁIR

Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint 4,7 millió tonna termény került a tárolókba. A búza minősége idén jónak mondható, nagyon alacsony mikotoxin- és szemnedvesség-tartalom jellemző, ugyanakkor a fehérjetartalom magas, különösen a délkeleti országokban értek el rekordfehérjeszintet.

Búzaárak

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 202–223 dollár(USD)/tonna tartományban mozgott 2020. szeptember 28. és október 9. között. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 192–201 euró/tonna között (2020. decemberi lejárat) jegyezték a terményt ugyanekkor.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbinál csaknem 14 százalékkal magasabb, átlagosan 58,6 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával október első hetében. A takarmánybúza 55,1 ezer forint/tonna áron (+30 százalék) forgott ugyanekkor.