Az orosz embargó sok exportterületet meggyengített, ami alkalmazkodásra késztette a hazai termelőket. Szerencsére a zöldborsótermesztők továbbra is stabil helyzetben vannak, hiszen azon túl, hogy az embargó a zöldborsókonzervre nem vonatkozik, más országokban is népszerű a Magyarországon termett zöldség.

Az orosz piac nagy mértékben támaszkodik a hazai zöldborsókonzerv-exportra. Nem kevesebb mint 61 százaléka az importált konzerveknek hazánkból származik, ami a helyi export mennyiség 32 százalékának felel meg. Oroszországon kívül a Baltikumban, Franciaországban, Németországban és Olaszországban is igen keresett a magyar konzerv zöldborsó. Ezen felül a mirelit áru is népszerű, de a friss zöldborsót is keresik. Csak Olaszországba, az elmúlt három hónapban 178 százalékkal emelkedett a friss zöldborsóexport, ami 341 tonnára rúg.

A zöldségfélék közül a csemegekukorica mellett a zöldborsót termesztik a legnagyobb területen hazánkban – Fotó: Shutterstock

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet által vizsgált gazdaságok az idén öt százalékkal, 21,09 ezer hektárra növelték a termőterület nagyságát. Az április második felében elvetett növényeknek nem tett jót a húsvét után érkezett lehűlés, így a termésátlag is alacsonyabb lehet, a később vetett fajták esetében azonban kiváló hozamban bízhatnak a gazdák. A betakarítás május végén indult, fajtától és vetési időponttól kezdődően egészen július végéig tart a szezon. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet teljes elemzését itt olvashatja.